Fear nach do thill às a' Chogadh Mhòr.

The man with second-sight who gets killed in WWI.

A man prophesies that he and two companions will go to war and that one will not return. This happens in 1914, and he is the one killed.

Transcription

Iain MacDhòmhnaill: Bha triùir dhaoine a' coiseachd còmhla agus bha seòrsa de dh'fhorfhais aig an dithis eile gun robh taibhsearachd aig fear dhiubh. Agus thuirt am fear a bha seo:

"Tha sinn a' dol a bhith ann an cogadh, an triùir againn, agus chan fhada gus an tòisich an cogadh. Agus thèid fear againn a chumail sa chogadh - cha till e dhachaigh na be dè am fear againn a bhios ann," thuirt e.

'S ann mar seo a bha. Thòisich an cogadh anns a naoi ceud deug agus a ceithir-deug, agus chaidh an triùir don chogadh. Agus fhuair esan fòrlach dhachaigh, an dèidh dha a bhith treis thall, agus chaidh an dithis eile a-nunn don Tuirc. Agus dh'innis e dar a thill... thàinig e dhachaigh:

"Tha mi duilich airson an fheadhainn a chaidh don Tuirc - 's e àite cunnartach a th' ann," thuirt e, "agus tha mise air an taobh shàbhailte fhathast."

Agus dh'fhalbh e a-nunn an uair sin an dèidh na fòrlach a bhith thairis, agus chuir iad don Fhraing e, 's cha robh e fada san Fhraing gus an deach a mharbhadh. Agus 's e e fhèin am fear den triùir nach do thill, agus dh'innis e gun tachradh sin ach cha d' aithnich e gura h-e a bhiodh air a chumail.