Tàladh Iain Mhùideartaich

Summary

This song praises the noble and brave chiefs of Clanranald, and expresses the wish that the young John of Moidart may follow their example.

Three verses sung. Transcribed in the School of Scottish Studies.

Tha naidheachd ann gun do rinn Iain MacCodrum an t-òran seo eadar 1763 agus 1766, an dèidh dha coinneachadh ri Mac 'ic Ailein ann am Baile nan Cailleach. Bha Iain Mùideartach, a bha mu thrì bliadhna a dh'aois aig an àm, aig Mac 'ic Ailein air làimh. Thug Mac 'ic Ailein bonn òir dhan ghille, agus dh'iarr e air a thoirt dhan bhàrd. Dh'fhaighnich MacCodrum dhan ghille an robh gin eile aige, agus thuirt am fear beag nach robh. Thuirt am bàrd ris an uair sin, "Ma-tà, chan eil aon oighre fearainn san t-saoghal a bheireadh dhòmhsa a chuid gu h-iomlan ach thu fhèin." Ann an ùine glè ghoirid, rinn am bàrd an t-òran dhan ghille agus sheinn e dha e.

'An t-Òranaiche' (Gilleasbaig Mac na Ceàrdadh) p. 265
'Gaelic Songs of John MacCodrum' (Matheson) p. 116