A' dèanamh strùan air Là Fhèill Mìcheil.

Making Michaelmas cake.

The contributor's mother used to make a Michaelmas cake for everybody in the house. If one broke, it brought bad luck. Her brother's cake broke once and he was dead within the year. She never made Michaelmas cake again.

Transcription

Calum MacIllEathain (CM): A bheil cuimhn' agaibh a-niste air... iad a' dèanamh... Fèill Mhìcheil, iad a bhith a' dèanamh strùain?

Peggy MacDonald (PM): Tha. Tha cuimhn' agam gun robh mo mhàthair gan dèanamh, iad ceithir oisinneach mar sin. Cha bhiodh ach an strùan ga dhèanamh dhan a h-uile duine a bha a-staigh, Latha Fhèill Mìcheil. 'S e iad a bhiodh air an dèanamh math cuideachd. Bha iad a' cur cover orra, an àite icing an-diugh, 's ann a bha iadsan a' cur cover eile orra. Agus chuala mi i a' bruidhinn... nist bha còir aig na strùain na... na... 's e bad luck a bh' ann nam bristeadh fear. Agus bha i a' ràdh gun robh i ann an Togh Mòr - 's ann às a thàinig i, fhios a'd, 's ann o mhuinntir Bheinn na Fadhla a bha mo mhàthair - agus bha i an taigh bhràithrean mo mhàthar, agus bha mo sheanmhair, cha chreid mi, beò, bha, agus thòisich ise air dèanamh strùain, co-dhiù 's bha ise a' dèanamh strùain dhan a h-uile duine. Agus bha triùir a bhràithrean aice, 's bha fear dhiubh, uill bha fear dhiubh air falbh, cha chreid mi, bha e ag ionnsachadh a bhith na shagart, fear dhiubh. Agus bha fear ann air an robh Aonghas, co-dhiù - tha teans gur e balach gasta a bh' annsan. Chuir i mar siud air dreasair iad nan seasamh. Nuair a chuir i nan seasamh iad, dh'fhalbh oisinn à fear dhiubh uile-gu-lèir, 's dh'fhalbh e air an ùrlar. Agus ann an ceann na bliadhna bha e marbh. Cha do dheònaich i strùan a dhèanamh tuilleadh.

CM: Seadh, dìreach. Nam bristeadh an strùan, bha... 's e am bàs bh' ann?

PM: Bha.

CM: Dìreach, dìreach. Agus bheil cuimhn' agaibh riamh am biodh iad a' falbh air muin each? Cha bhiodh iad a' falbh air Latha Fhèill Mìcheil, am bitheadh?

PM: Ò, cha bhitheadh.

CM: No latha sam bith?