Sgeulachd mu dhilleachdan a leigheis mac banrigh.

The story of the foundling who cured a queen's son.

A foundling boy, fostered by a henwife, was befriended by a prince. The queen could not tell the boys apart. The henwife told her how to distinguish them. The queen eventually sent the foundling away.

The prince took ill and no one could help him. A call came for the foundling to go to Muck. The henwife feared for the foundling's safety and asked for white sails to be on the ship if he was alive or black sails if he was dead.

The ship's master was Gille nan Cochla Craicinn. He put a spell on the Queen of Muck and on her daughters. The foundling took the form of a bird and fought another bird three times. On the third occasion, the crew killed him by mistake by turning the wrong side of his sword as he fell on to the deck. They put up black sails.

His foster mother met them. She resuscitated him and he went to see the queen's son. He took a fiddle with him and played outside the palace. When the prince heard the music, he sat up and was cured.

Transcription

Pàdraig Stiùbhart: Rug an latha seo oirnne, agus dh'iarrainn an latha a bha sin a' tachairt air an fheadhainn a tha an-diugh nan cadal. Ach bha sinne na bu toilichte leis an latha a chaidh seachad na an latha a th' againn an-diugh. Chuala mi eachdraidh anns an taigh-chèilidh uaireigin nam òige. 'S ann glè òg a bha mi. Bho nach robh pàipearan ann, bho nach robh leabhraichean ann a bhiodh sinn a' leughadh ach leabhraichean na sgoile. Cha robh a bheag ann airson... a leughadh sinn ach leughadh a dhèanamh air feadhainn a bha a' cogadh 's a' marbhadh a chèile le claidheamh. Sin an aon rud a bha sinne a' cluinntinn nar latha san sgoil. Cha robh mòran sgoil againn ga fhaighinn ann. Bhiodh examination ann no caran dhen t-seòrsa sin. Dheigheadh am botal a chur ris an dearbh fhear a bha a' tighinn an rathad againn, agus cha robh guth ach dheigheadh correct a chur air a h-uile càil a bhiodh againn anns an sgoil. Dh'fhàg sin sinn nar n-amadain gus an latha an-diugh.

Ach a-nise, chuala mi eachdraidh a bha ag ràdh mar seo. Seann bhean a bh' ann am bothan beag leatha fhèin. Agus an oidhche àraidh a bha seo bha i na leabaidh, 's i na suain chadal nuair a dh'fhairich i an doras a bhith ga fhosgladh. Agus thàinig thàinigear a-nuas chun an leabaidh, agus chaidh am parsail seo fhàgail ri cliathaich. Chaidh a chantainn rithe:

"Thoir toighe air mo leanabh."

"Rug mi air," ars ise. "'S e leanabh gille bh' ann. Agus," ars ise, "cha robh an còrr sealladh agam oirre. Cha mhotha a bha fhios agam cò chuir a-staigh e. Ach fhuair mise leanabh gille, 's bha mi dha mar fuil mo chridhe. Thog mi an-àird e," ars ise, "na dhèidh sin," ars ise, "bha esan a' cosg an latha còmhla ri a leithid fhèin a-mach."

Agus bha mac gille a bh' aig banrigh ann an sin a bha sa bhaile, agus cha robh aon dhe na gillean aig aois fhèin ris an tèid e a chluich ach an gille a bha sa bhothan ann an seo. Càit sam bith an deigheadh mac na banrigh, bha an gille seo còmhla ris. Bhiodh a' bhanrigh a' faicinn an dithis aca a' cluich. Bha an dàrna fear cho math ris an fhear eile a thaobh gun robh an gille a bha sa bhothan ga ionnsachadh. Cha robh e a' leigeil air fhèin gun robh e na b' fheàrr na e idir, ach ga ionnsachadh anns a h-uile cleas a bh' aige fhèin. Le seo, dh'iarradh am balach air a thighinn a-staigh gun an taigh còmhla ris. Ach air a thigeadh an dithis aca a-staigh, chan aithnicheadh a' bhanrigh a mac fhèin bhon a' ghille a thàinig a-staigh, 's bha i air a sàrachadh 's air a claoidh.

Thàinig na gillean gu meud, ach cha robh iad a' dealachadh ri chèile. Bha gaol 's gràdh aca air a chèile cho mòr 's nach dealaicheadh iad bho chèile. Ach bha latha de na làithean a ghairm i cailleach nan cearc. Thàinig cailleach nan cearc a-nuas.

"Dè," ars ise, a' bhanrigh, "fad na h-ùine tha mise... tha thu na mo sheirbheis," ars ise, "agus tha mise ga do phàigheadh agus ga do chumail suas ann am biadh 's ann an deoch, cha do dh'innis thu dhomh fhathast," ars ise, "ciamar a dh'aithnichinn mo mhac fhèin bho mac tè eile. Nis," ars ise, "feumaidh tu dhol a-mach anns a' chuideachd," ars ise. "Chan urrainn dhomh do chumail suas nas fhaide. Bhruidhinn mi riut mar-thà mun a seo," ars, ise, "'s cha tug thu freagairt dhomh."

Air a chunnaic cailleach nan cearc gun robh beòshlaint gu bhith a dhìth oirre, thuirt i ris a' bhanntrach:

"Bidh iad man as àbhaist dhaibh - a' cluich air a chèile," ars ise, "a-màireach. Ach," ars ise, "air a thig na balaich a-staigh, man as àbhaist," ars ise, "suidh thusa mu choinneamh an dorais, agus," ars ise, "cò sam bith aca a thig a-staigh an toiseach, tog thusa d' aodach," ars ise, "bhos cionn do ghlùinean. 'S mas e do mhac fhèin a thig a-staigh," ars ise, "cromaidh e a cheann, ach mas e mac na mnatha eile a th' ann, mac na mnatha-coimheach, nì e lachan gàire."

'S man a thuirt b' fhior. Làrna-mhàireach thàinig na gillean 's bha iad a' cluich man a bha iad a-riamh, agus thug mac na banrigh a-staigh e man a b' àbhaist, agus shuidh a' bhanrigh mu choinneamh an àite anns an robh iad a' dol a thighinn a-staigh agus cò b' e thàinig a-staigh ach mac na ban-choimheach, agus 's e a thàinig an toiseach. Dar a chunnaic e an rud a bha mu choinneamh rinn e lachan mòr gàire. 'S dh'èirich i an-àird na seasamh:

"'S fhìor sin," ars ise.

'S thug i dha sgailc 's bhuail i ann a... na lethcheann - anns an lethcheann e. Chrom e a cheann 's ghabh e a-mach air ais air an doras, agus lean a bhràthair e.

"Nis," thuirt e ri bhràthair, "tha mise gad fhàgail."

'S e na bràithrean a chanadh iad riutha, ach cha b' e bràithrean a bh' ann, ach bha iad an dèidh bràithreachadh.

"Nis," thuirt esan, "tha mise gad fhàgail, ach seo man a dh'aithnicheas tu," thuirt esan, "ma bhios mise beò no marbh. Seo," thuirt esan, "man a dh'aithnicheas tu am beil mi beò no am beil mi marbh."

Thog e a làimh, agus bha plate iarainn anns a... anns a' gheat - tha mise làn-chreidsinn a bhiodh iad a' cur notice no rud air choreigin dhen t-seòrsa sin ann - agus cha robh càil air an uair sin ach am plate iarainn fhèin. Thog e a làimh 's bhuail e air a' phlate iarainn e. Bha làrach a làimh anns a' phlate iarainn.

"Nis," thuirt e ri mac na banrigh, "tha thu a' faicinn an làrach a tha sin?"

"Tha," thuirt mac na banrigh.

"Uill," thuirt esan, "ma chì thu an làrach a tha sin a' fàs dearg le fuil, biodh e cinnteach dhut," ars esan, "gum bi mise marbh. Ach mura faic," ars esan, "faodaidh tu bhith cinnteach gu bheil mi beò."

Ghabh iad slàn le chèile 's dh'fhalbh e. Ach an oidhche sin fhèin dh'fhàs mac na banrigh tinn, 's chaidh e gu laighe na leapa. Cha robh lighiche thall, cha robh lighiche a-bhos, nach robh a' bhanrigh a' toir gu a mac, ach cha robh lighiche a' dèanamh feum dha. 'S ann a' cnàmh às... a' cnàmh às a bha e man gum biodh corp-crèadha ann an abhainn. Cha robh lighiche ann a dhèanadh nì a dh'fheum dha.

Ach thàinig a dh'ionnsaigh na dùthaich calla chùm gum feumadh iad coinneachadh ri banrigh Eilean nam Muc, agus gum feumadh iad a dhol ann an sin le sgioba agus ise a choinneachadh. Agus an fheadhainn a thàinig dhan dùthaich agus a thug am freagairt sin seachad, cha robh duine ann anns an àite a ruigeadh banrigh Eilean nam Muc oir bha feagal aca bhuaipe.

Agus ràinig iad am bothan anns an robh a' chailleach, 's anns an deach an gille a thogail 's àrach. Dh'innis iad dhi facal air an fhacal man a bha, agus gun dèanadh iad nì sam bith nan leigeadh i an gille gu banrigh Eilean nam Muc. Ma bha duine eile air an talamh a choinnicheadh rithe gur e an gille aicese. 'S bha iad uile an dùil gur ann leatha fhèin a bha e, ach cha tuirt i riamh nach b' ann. 'S i a thog e 's a dh'àraich e.

"Ò," thuirt ise, "chan fhaigh sibh mo mhac. Ma gheibh," thuirt ise, "cha tig e dhachaigh beò an seo."

Ò, chuir iadsan an dubh air a' gheal gun robh dà dhuine dheug cho treun 's a bha san dùthaich a' dol còmhla ris, agus bheireadh iad an gealladh gun tigeadh e dhachaigh beò.

"Ò cha tig," thuirt ise, "e dhachaigh beò idir. Ach innsidh mi dhuibh e."

Rinn iad cùmhnantan rithe, 's gheall iad rud dhi. Ach cha robh ise deònach airson duais sam bith a ghabhail ri seirbheis a' ghille. B' fheàrr leatha a leigeil air falbh saor na duais a ghabhail.

Co-dhiù, dh'aidich i bho dheireadh gun leigeadh i air falbh e.

"Ach," thuirt ise, "aon nì a dh'iarras mi oirbh a dhèanamh agus 's e sin seo," thuirt ise. "Ma bhios mo mhac-sa beò, biodh na siùil gheala air a' bhirlinn a' tighinn air ais, ach mura bi, biodh na siùil dhubha an àite na siùil gheala."

Agus gheall iad gum biodh seo deis. Ach thàinig fios a-nise... dh'fhalbh a' bhirlinn leis an dà dhuine dheug criutha, agus e fhèin air an ceann. Bha maighstir air an stiùir. Dè chanadh iad ris a' mhaighstir? Bha ainm aca air, aca fhèin. Chan eil fhios a-nis an e seo an t-ainm 's ged nach e, ach 's e Gille a' Chochla Craicinn a chanadh iad ris. Air a ràinig iad Eilean nam Muc:

"Leag a-nuas a siùil," thuirt esan.

Dh'fhalbh an sgioba agus thòisich iad a' leagail na siùil. Ach am fear a bheireadh air an ròp, bha a làimh a' steigeadh ris an ròp. Am fear a bheireadh air a' chrann, bha... bha na làmhan aige a' leantainn ris a' chrann. Cha robh duine a gheibheadh làmh air nì nach robh e a' leantainn ris an nì sin 's chan fhaigheadh e às. Ach dh'èirich e fhèin 's leag e na siùil oir bha iad faisg air tìr. Dh'èirich e fhèin 's leag e na [?siùil], agus sùil dhan tug e chunnaic e banrigh Eilean nam Muc agus a dithis nigheanan agus a ceann a-mach air an uinneag a b' àirde a bha san taigh. Agus cha do leig e leotha an cinn a chur a-staigh. Chuir e adhaircean fèidh air an dithis nighean agus air am màthair.

"Fosgail," thuirt am màthair, "do chroisean 's do gheasan."

"Thusa a chuir an toiseach iad," ars esan. "Ach bi thusa ann an sin."

Thug e na gillean a-nuas.

"Ma thug thu ann an seo," ars esan, "na gillean... ma thug thu ann an seo gillean, thoir taigh 's biadh dhaibh."

"Tha," ars ise, "taigh mòr," ars ise, "dà cheann sgiadh agaibh ann an sin. Falbhaibh fhèin agus cairtibh e. Cairtibh fhèin a-mach e."

Chaidh e suas còmhla riutha, 's mar a chuireadh na gillean a-mach an todhar air an dàrna doras bha e a' tighinn a-staigh air an doras eile. Agus chaidh e fhèin gan cuideachadh, 's air a... cho luath 's a chaidh e gan cuideachadh bha an taigh glan.

"Nis," thuirt esan, "falbh," thuirt esan, "agus can rithe biadh a thoir thugainn."

Chaidh an duine seo agus thuirt e rithe biadh a thoir dhan an sgioba a thàinig.

"Tha," ars ise, "tarbh mòr dubh agaibh ann an sin," ars ise, "anns a' phàirc ann an sin, 's dèanaibh biadh... biadh dhuibh fhèin dheth."

Dh'fhalbh na balaich a dh'ionnsaigh an tarbh, ach chan fhaigheadh an t-isean-adhair faisg air an tarbh. Bha an tarbh a' toir a' phàirc anns an robh e às a chèile le adhaircean 's le chasan, 's rinn e toll dha fhèin anns an deigheadh taigh, le chasan. Agus dh'innis iad seo dha - nach robh nì air an talamh a gheibheadh faisg air an tarbh; gur e bha siud nàmhaid.

Chaidh e suas 's cha do thog an tarbh a cheann fon an talamh. Thug e a-nuas e. Chaidh na sgeinean a ghabhail dha. Chaidh fheannadh, agus an sin chaidh teine mòr a chur ann an teis-meadhan an taigh agus [?thòisichear] a ròstadh an tarbh ann an sin.

Nuair a bha e a' dlùthachadh ri da uair dheug as t-oidhche, chunnaic iad an doras a' dòmhlachdainn. Bha leud air leth mòr anns an doras a bh' air a dhòmhlachadh mar seo.

Thuirt an neach a bha a' dubhadh an dorais:

"Ceangail," ars ise, "na h-eich a tha sin agad."

Bha dà each dheug ceangailte ann a shin anns an taigh.

"Ceangail iad."

"Chan eil càil agamsa a cheanglas iad," thuirt esan.

"'S fheàrr dhut," thuirt esan... thuirt ise, 's i a' toir ròineag dhe falt às a ceann, "ceangail le sin iad."

Thug i na h-uiread de ròineagan às a ceann agus gun do cheangail e na beathaichean. Ach cha do cheangail e uabhasach tight iad.

Ach co-dhiù, bha i nam measg ann a shin. Bha teine mòr air, agus:

"Tha thu a' fàs mòr, a chaillich," thuirt esan.

Tha e coltach gun robh a' chailleach a' fàs leathann ann an sin air a bheulaibh.

"M' iteagan 's m' oiteagan a' goiteachadh na h-èibhleagan," thuirt ise. "M' iteagan 's m' oiteagan a' goiteachadh na h-èibhlean."

"Cò," ars esan, "as fheàrr leat a dhol a shabaid air na [?bèin] de iarannan no ann an seicheachan cruaidh cartan?"

"'S fheàrr leam," ars esan, "a dhol a shabaid air na [?bèin] de iarannan. 'S e as luaithe a thèid tromhad."

Bha seo spìcean - mar gum biodh ràth ann an sin loma-làn spìcean - agus cha robh càil sam bith a dheigheadh air a sin. Ach chaidh e fhèin 's a' chailleach am bad a chèile, 's cha robh a' chailleach a leagail esan, 's cha robh esan a' leagail a' chailleach. Bha iad sìos 's suas ann a shin nam braon fallas, agus cha robh an dàrna duine a' dèanamh càil dhen duine eile. Ach bho dheireadh thall thug e aon togail mhòr aighearach oirre 's leag e a' chailleach air slaicean a droma sìos air na [?bèin] de iarannan, 's bha i marbh an sin.

"Ò mhaighstir mhath," thuirt na balaich ris, "thig a-nis agus gabh d' anail."

"Ò," thuirt esan, "gabhadh sibhse anail," thuirt esan. "'S ann a tha m' obair-sa gun thighinn fhathast. 'S ann a tha m' obair-sa gun thighinn."

Ach làrna-mhàireach rinn iad airson falbh. Agus bha ise riamh anns an uinneag agus chan fhaigheadh i a ceann a-staigh oir bha na cròicean oirre.

"Fosgail," ars ise, "do chroisean 's do gheasan dhìom," nuair a chaidh iad sìos a dh'ionnsaigh a' bhirlinn.

"Thusa a chuir an toiseach iad," ars esan. "Bi ann an sin."

Chaidh na siùil a thogail 's dh'fhalbh iad.

"A mhaighistir mhath," thuirt na... sgioba, "thig a-nuas a-nis agus leig d' anail. Tha thu sgìth."

"Ò," ars esan, "leigeadh sibhse ur n-anail," ars esan, "ach 's ann a tha m' obair-sa gun thighinn."

Thug iad trì latha air an astar, 's a' chiad latha a thug iad air an astar, chunnaic iad mar gum biodh eun mòr a' tighinn dhan iarmailt.

"Nis," ars esan, "tha mise a' dol a choinneachadh sin, agus," ars esan, "siud agaibh e," ars esan, 's e a' cur an-àird a chlaidheimh. "Ma thig mise a-nuas beò," ars esan, "cùmaibh cùl a' chlaidheimh rium, ach ma thig mi a-nuas marbh," ars esan, "cùmaibh eàrr a' chlaidheimh rium."

Bha seo ceart gu leòr. Dh'èirich iad an-àird, 's thug iad fad an latha bho mhoch gu dubh a' gabhail dha chèile shuas anns an iarmailt nan dà eun.

Bho dheireadh thall, thuit esan a-nuas, 's dar a thuit e a-nuas, 's e cùl a' chlaidheimh a chuir iad ris, 's bha e beò. Fhuair e biadh, 's deoch 's anail an uair sin. Ach an làrna-mhàireach aig an aon uair thàinig an t-eun a-rithist às a dhèidh. Agus dh'èirich esan an-àird.

"Nis," thuirt esan. "Tha mi ag àithne dhuibh," ars e, "ma thig mise a-nuas beò," ars esan, "cùmaibh cùl an t-sleagha rium, ach ma bhios mi marbh," ars esan, "cùmaibh an eàrr rium."

'S e seo a chaidh a dhèanamh. Dh'èirich e an-àird, agus ma thug iad a' chiad latha [?shuas] a' sabaid cruaidh, bha an dàrna latha na bu chruaidhe, 's na bu chruaidhe.

Agus thàinig e a-nuas 's chùm iad cùl na sleagha ris. Thàinig e a-nuas beò.

Thàinig e an uair sin 's ghabh e anail agus bha soitheach an uair sin a' dol, ach fhad 's a bha iadsan a' sabaid bha soitheach na tàmh. Ach bho dheireadh thall, air an treas latha:

"Nis," ars esan, "'s e seo an latha bho dheireadh aice."

'S e a' chailleach a bha seo an dèidh beothachadh - t-ath-bheothachadh, no... t-ath-bheothachadh. Chaidh esan an-àird air an treas latha.

"Nis," thuirt esan, "tha mi ag àithne dhuibh, ma chì sibh mise a' tighinn a-nuas beò, cùmaibh," thuirt esan, "cùl na sleagha rium."

'S e seo an latha bho dheireadh, 's dh'èirich e an-àird na coinneamh 's thòisich an t-sabaid, 's ma bha i cruaidh a' chiad dà latha, bha i na bu chruaidhe trì uairean an latha bho dheireadh. Agus rinn e a' chùis air a' chailleach 's thàinig e a-nuas beò, 's leis an toileachadh a bh' orra 's e earradh... faobhar na sleagha a chùm iad ris. Chaidh esan... bha e marbh an sin.

Bha tùirse aca a-nise, an sgioba gu lèir. 'S iad fhèin a mharbh e.

Ach co-dhiù, chaidh na siùil a thogail 's dh'fhalbh iad. Ach chuimhnich iad an uair sin air briathran an t-seana-bhean: nam biodh an gille beò, na siùil gheala a bhith rithe; ach nam biodh an gille marbh, na siùil dhubha. Bha seo a' toir dhìse signal aig... no [?fraigh] gun robh e marbh no gun robh e beò. Theagamh gum faiceadh ise rud nach fhaiceadh daoine eile fad às. Ach chuimhnich iad air a sin, agus... chuimhnich iad air agus leag iad a-nuas na siùil gheala 's chuir iad siùil dhubha oirre. Ach 's e a' chiad nì a thachair riutha air a' chidhe a' bhanaltram ris an robh dùil acasan gur e a mhàthair a bh' ann.

"Bha fhios agam," ars ise, "air a seo." Ars ise: "Feuch nach do chaill sibh cnàmh dheth."

"Ò cha do chaill," thuirt iadsan rithe. "'S e sinn fhìn a mharbh e le faobhar a' chlaidheimh."

'S dh'innis iad dhi facal air an fhacal.

"Thàinig e a-nuas beò, ach 's e sinne a mharbh e le faobhar a' chlaidheimh. An àite cùl a' chlaidheimh a chumail ris 's e faobhar a chùm sinn ris."

Dh'aithnich i sin. Cha robh cnàimh air a bhristeadh dheth. Thuirt i riutha a thrusadh suas agus a thoir dhachaigh còmhla rithe dhan a' bhothan. Chaidh sin a dhèanamh. Agus a-nise, an t-inneal leigheas a bh' aig a' bhanaltram sin air a' ghille a bha seo, chan eil e furasta dhòmhsa innse oir bha ceithir no còig de dh'innealan aice ann an rud ris an canadh iad anns an latha sin, croganan. Bha sin aice air a chur seachad agus bha i ag obair anns gach saothach a bha sin, 's ga shuathadh ris, 's dh'ath-bheothaich i e, agus bha am balach an uair sin ri neartachadh.

Ach dh'innis... dh'innis a' bhanaltram dha gun robh mac na banrigh air fàs tinn bhon latha a dh'fhalbh e. Seadh - 's ann bho thuit e marbh, 's ann a dh'fhàs e tinn buileach. Nuair a chaidh e a-mach an latha seo chunnaic e an làrach a bha sa gheat an dèidh fàs dearg. Agus an dèidh dhàsan a thighinn, 's a bhith marbh air bòrd na birlinn, thug e bliadhna còmhla ri... ris a' bhanaltram.

Ach chuala e mu dheidhinn mac na banrigh.

"Tha mi," thuirt esan, "toilichte a dhol a shealltainn air mac na banrigh."

"Ò nach fhaod thusa sin a dhèanamh," thuirt esan [sic].

Agus thug e leis fidheall.

[Stad sa clàradh an seo agus an teip air teireachdainn.]

Thug Gille a' Chochla Craicinn... bha an fhidheall aige a' dol gu taigh na banrigh, agus thòisich e ceòl cho math 's a b' urrainn dha. 'S nuair a thòisich e ceòl... Bha mac na banrigh, bha e anns an leabaidh airson ùine mhath a-nise. Chuala a chluais an ceòl. Dh'èirich e air uilinn. Bha a mhàthair a' faicinn sin - nì nach do rinn e airson ùine mhòr. Fhuair e air suidhe anns an leabaidh, agus dh'fhaighnich e cò bha a' cluich a' cheòl a bha siud. Agus thuirt a mhàthair ris nach robh fhios aicese cò bha ga chluich ach fear a thàinig mu choinneamh na h-uinneig agus 's e a chuir suas an ceòl a bha siud.

"Nach fhaighnich thu," ars... thuirt esan, "cò an taobh on tàinig e, no ciod e an t-ainm a th' air?"

Chaidh ise a-mach, ma-thà, agus dar a chaidh i a-mach chuir... chuir e fàilte air a' bhanrigh, agus fhuair e a-nis i mar nach d' fhuair e riamh air an talamh i. 'S dh'fhaighnich e [sic] cò an taobh a thàinig e agus ciod an t-ainm a bh' air.

"Tha," ars esan, "Gille a' Chochla Craicinn. Sin m' ainm-sa. 'S iongantach gun cuala sibhse riamh sin," ars esan, "no duine a tha anns na bailtean agaibh."

"Cha chuala," thuirt a' bhanrigh, "mise an t-ainm a-riamh. Ach tha mo mhac," thuirt ise, "tha e," thuirt i... "tha mo mhac," thuirt ise, "na laighe bho chionn ùine seo air an leabaidh, agus chan eil fhios dè th' air," ars ise. "Bha de lighichean mun cuairt," ars ise, "a h-uile h-aon," thuirt ise, "a chuala mise riamh a bha na lighiche, thug mise gun an taigh iad ach feum no stàth cha do rinn iad dha fhathastaich."

"Am faod mise," thuirt esan, "fhaicinn? Agus gun dèan mi mo chuid fhèin dhen a sin."

"Gu deimhinne," ars ise, "faodaidh. Nach tu a thig... nach leigeadh an-àird ga fhaicinn."

A cheart cho luath agus a chaidh i... thionndaidh i a cùlaibh bha e às a dèidh, agus lean e suas i gus an do ràinig e leabaidh a' ghille. Nuair a chunnaic an gille an t-aodann aige an-àird, rinn e lachan, agus ann an sin rug iad air a chèile agus phòg iad a chèile, agus cha robh fhios aig a mhàthair bhon aon saoghal gu dè chanadh i - man a dh'aithnich e am fear seo a bharrachd oirre fhèin, agus man a ghràdhaich iad a chèile.

Sin agaibh a-nise crìoch an stòiridh man a chuala mise e, agus chan urrainn dhomh an còrr a chur oirre ach man a chuala mi fhìn e. Agus 's ann aig duine bodhar - cha robh e uabhasach bodhar ach bha e gu math bodhar. Ach cha robh e uabhasach. Bha e timcheall air còig bliadhna deug air fhichead a dh'aois. Agus 's e Coinneach Ruadh a chanadh iad ris a bh' ann an Leverburgh anns an Ob na Hearadh. Agus bha e na fhear-seanchais cho math 's a bh' ann an Ob Harris. Agus 's e thug dhòmhsa an seanchas sin air a bha mi timcheall dà bhliadhna dheug a dh'aois. Ach air a bhiodh a cheann gort 's a chluasan gort, cha robh e deiseil airson seanchas a thoir dhuinn. Bha mo bheannachd air - bha gràdh mo chridhe aige airson na bha e a' toir dhomh a sheanchasan.