Mar a thòisich am fiosraiche air pìobaireachd.

The contributor explains how he started as a piper.

The contributor's father was Ruairidh Nìll Sheumais, from Barra. He was a piper and was in the old militia and in the First World War. He started the contributor on the pipes when he was around nine, and it is his pipes that he plays to this day [1977]. The contributor went to Pipe Major John MacDonald of Inverness, who taught him ceòl mòr.

Island - Barra

Mòrag NicLeòid (MN): An innsibh dhomh a-rithist cò ur n-athair?

Niall Aonghas MacDhòmhnaill (NAM): B' e m' athair Ruairidh Nìll Sheumais, à Barraigh. Agus 's e pìobaire a bh' ann. 'S bha e san t-seann mhailisidh, agus bha e cuideachd anns a' Chiad Chogadh. Agus 's e a' phìob aige a tha mise a' seinn fhathast.

MN: 'S tha... an e esan a thòisich sibh air pìobaireachd?

NAM: 'S e, 's e. Agus... agus... cha robh e... cha robh e a' seinn ceòl mòr ro thric. Bha dhà no trì aige, ach bha e math air na ruidhleachan 's air... air a' cheòl bheag. Agus chaidh mi an sin gu... gu Iain MacDhòmhnaill, Pipe Major John MacDonald, à Inbhir Nis. Agus 's e esan a thug dhomh an ceòl mòr. 'S e.

MN: Agus an robh meas mòr aig ur n-athair air a' cheòl mhòr?

NAM: Ò bha, b' fhìor thoigh leis e. Tha cuimhn' agam an Dòmhnallach a bhith a-staigh againn ann am Bàgh a' Chaisteil, 's cha robh mise nam bhalach... ach nam bhalach an uair sin. Agus sheinn e an ceòl mòr, Màl an Rìgh. Agus mar bha m' athair ag ràdh gur e sin an ceòl mòr a bu docha leis.

MN: Sheadh. Ach an robh e... an robh e a' smaoineachadh gun robh ceòl mòr nas fheàrr na...?

NAM: Ò bha.

MN: Bha e a' miannachadh gun cluicheadh e sin.

NAM: Bha, bha, bha.

MN: Agus dè an aois aig an robh sibh ag ionnsachadh? Cuin a thòisich sibh ag ionnsachadh?

NAM: Ò, thòisich mi nuair a bha mi nam chnapach dìreach, ò, eadar naoi bliadhna no a leithid sin. Ach... ach mun deach mi dhan sgoil bha na puirt agam. Agus bhithinn ag èisteachd rim athair agus bhiodh bruis agam air mo ghualainn, agus bhithinn a' dol a-null a dh'ionnsaigh greusaiche, Dòmhnall Cuagach a chanamaid ris, agus bhithinn a' spaistearachd air n-ais 's air n-aghaidh leis a' bhruis, agus sin agaibh e. 'S bha e a' còrdadh ri Dòmhnall glè mhath. Agus bhithinn a' tiunaigeadh na bruise cuideachd - ga gleusadh, ga gleusadh. Bhitheadh. Bhitheadh.