An tè a dh'fhuirich oidhche ann an caisteal far an robh taib...

Tiotal a' Chlàir - An tè a dh'fhuirich oidhche ann an caisteal far an robh taib...
Fiosraichean - Pàdraig MacCarmaig

Geàrr-chunntas - An tè a dh'fhuirich oidhche ann an caisteal far an robh taibhse.

Bha fear a' fuireach ann an caisteal ann am Ameireaga. Chuir e a dh'iarraidh tè a dh'fhuiricheadh oidhche ann an caisteal eile, agus chaidh tè òg Sgitheanach a-null. Thuirt e rithe gun robh solas ann agus leabhraichean gu leòr ri leughadh. Chaidh an nighean dhan chaisteal. Mu mheadhan-oidhche, chuala i fuaim. Treis an dèidh sin chunnaic i ceann fear liath air an staidhre. Lean i oirre a' leughadh. Thuirt an taibhse rithe gun eagal a ghabhail. B' e a mhac-san a thug ise ann. Bha a h-uile nighean a thàinig roimhpe air tuiteam marbh nuair a chunnaic iad an taibhse. Thuirt e gun robh e air a thiodhlacadh faisg air a' chaisteal, agus dh'iarr e oirre iarraidh air a mhac na cnàmhan aige a thogail agus a tiodhlacadh anns a' chladh. Dh'innis e dhi cuideachd gun robh leac aig bonn na staidhre, a dh'fheumadh e a thogail. An sin, bha ciste làn òir. Bha aige ri trian dheth a thoirt dhan nighinn.

An ath latha thàinig an duine, agus ghabh e iongnadh gun robh ise fhathast beò. Dh'innis i dha gum faca i athair, a chaidh a mharbhadh anns a' chaisteal, agus mhìnich i na thuirt e. Mura dèanadh an duine mar a dh'iarr athair, bhiodh an taibhse fhathast anns a' chaisteal. Rinn an duine na chaidh iarraidh air. Fhuair an nighean trian dhen òr agus thill i dhachaigh dhan Eilean Sgitheanach.

Àireamh a' Chlàir Thùsail - SA1964.088

Seòrsachadh - AT985;