Bàs Maighstir Seòras Rigg

Fiosraichean
Ceann-latha August 1959

Geàrr-chunntas

Tha am marbhrann seo ag innse mun mhulad a dh'fhairich gach neach anns a' choimhearsnachd nuair a chuala iad mu bhàs Maighstir Seòras Rigg. Tha am bàrd a' moladh carthantachd agus coibhneas an t-sagairt do gach neach, agus ag innse mar a bha e a' frithealadh air feadhainn air an robh am fiabhras. Bha an t-eagal air daoine eile a dhol faisg orra. Tha am bàrd ag innse mar a bha Maighstir Seòras sònraichte mar shagart. Dh'fhuiling coitheanal Dhalabroig gu mòr nuair a chaill iad e. Nuair a thèid am bàrd gu Cladh Hallan, tha e a' cuimhneachadh air mar a chaill Maighstir Seòras a bheatha aig aois cho òg. Bha e na shàr eisimpleir dhuinn uile.

Notaichean a' Chlàir

This lament for Fr George Rigg was composed by Kenneth Paterson. Fr Rigg was born in 1860 and died in 1897. He contracted typhus after attending to an old woman in Glendale. Her relatives and other members of the community were afraid to go near her in case they too became ill. There are four known laments for him.

'Eilein na h-Òige' (R. Black ed., 2002) p. 336

Rigg, Fr George