Latha Dhomh 's Mi am Beinn a' Cheathaich

Ceann-latha 03 January 1950

Geàrr-chunntas

Tha an tè a rinn an t-òran luaidh ainmeil seo ag innse mar a chaidh i do Bheinn a' Cheathaich a' ruagail nan caorach. Tha i a' faicinn birlinn MhicNìll a' tighinn o dhùthaich MhicIllEathain gu Cìosamul. Anns a' chaisteal, bithear ag òl fìon. Bidh cuirmean agus pìobaireachd ann, agus b is idh na mnathan sgeadaichte ann an sìoda donn. Tha a' bhana-bhàrd ag ainmeachadh cuid de na fir air a' bhirlinn. Anns an dara leth dhen òran, tha cuspair an òrain ag atharrachadh. Tha an tè a rinn na sreathan ag innse nach gabh i fear suarach. B' fheàrr leatha sealgair na circeige duinne, fear a mharbhadh a' mhaoislich agus an damh cabrach.

36 lines sung plus choruses.

'Hebridean Folksongs' vol. 1 (J. L. Campbell & F. Collinson eds., 1969) p. 150
'Songs Remembered in Exile' (J. L. Campbell ed., 1990) Song 28 - p. 128
'Calum and Annie Johnston' (Scottish Tradition Cassette Series 4 - The School of Scottish Studies) p. 22 of Notes

Eilean - Barraigh

Baile/Àite - Bàgh a' Chaisteil