Ceann-latha 12 June 2000

Dè dh'fhàg na saighdearan Gàidhealach aig St Valery ann an 1940.

Tha fear a' mìneachadh dè bu choireach gun robh saighdearan bhon 51st Highland Division air fhàgail aig St Valery, a' feuchainn ri maill a chur air feachd na Gearmailt, lathaichean às dèidh do mhòran eile de dh'fheachd Bhreatainn a bhith air an togail aig Dunkirk. Thathas cuideachd a' toirt tarraing air clò-bhualadh ùr den leabhar 'Fo Sgàil an Swastika' aig Dòmhnall Iain Dhonnchaidh à Uibhist a Deas, agus earrann den CD a tha an cois an leabhair anns a bheil e fhèin ga leughadh.

Coinneach MacÌomhair (CM): Air tìr, bha sealladh gu math diofraichte.

Dòmhnall Iain MacDhòmhnaill (DM): Thàinig sinn a-staigh gu St Valery an oidhche Luain. Madainn Dimàirt, fhuair sinn òrdan deisealachadh 's a dhol an uidheam-batail. Bha againn ri dhol an grèim agus na Gearmailtich a chur air n-ais bho chnoc àrd a bha taobh a-mach a' bhaile. Dh'fhalbh sinn, ach astar beag bhon bhaile, chaidh ar cur nar sìneadh am pàirc mhòir arbhair. Dh'iarradh oirnn fuireach sàmhach socair, agus air na chunnaic sinn riamh, gun ar suidheachadh a leigeil fhaicinn don nàmhaid. Cha chuala sinn riamh dè chaidh ceàrr, 's cha mhotha fhuair sinn reusan a bhith air ar fàgail nar sìneadh fad fiaraidh latha samhraidh ann am pàirc mhòir arbhair, 's na peilearan a' cur nan dias far nan sop os ar cionn.

Siud far an robh an t-arbhar eireachdail. Ged nach robh ann ach mìos meadhanach an t-samhraidh, bha toiseach fàs buidhe aige. Bidh mi tric a' smaointinn saoil an deach a bhuain. Nach beag dùil a bh' aig an fhear a threabh 's a chuir 's chliath e an t-earrach ud, gum biodh e stampte fo chasan 's fo chuibhlichean Wehrmacht na Gearmailt mun tigeadh am foghar.

Ach cò aig a tha fios. 'S e na bha dhe na Frangaich fhèin ann an dlùth-chomann ri na Gearmailtich am prìomh adhbhar air nach do sheas an Fhraing na b' fhaide. Ach feumaidh mi aideachadh gun robh a' mhòr-chuid dhen Arm Fhrangach cho dìleas, daingeann 's a tha a' bhàirneach ris a' chreig. Chan eil dùthaich no nàisean sam bith nach fhaighear barrachd 's aon Quisling innte.

CM: Dòmhnall Iain Dòmhnallach à Peighinn nan Aoireann an Uibhist a Deas le iomradh goirid air na thachair ris fhèin agus a charaidean sna Camshronaich air tìr ann an St Valery. Tha an sgeul aige air a h-innse air CD a tha an cois lethbhreac ùr dhen an leabhar aige, Fo Sgàil a' Swastika, a tha air ùr-nochdadh dhuinn. Thàinig e a-mach an toiseach bho chionn sia bliadhna fichead. Bill Innes a ghabh an obair ùr os làimh. Dh'eadar-theangaich e e gu Beurla, agus lorg e deilbh nach robh anns a' chiad lethbhreac. Agus an cois an leabhair, tha an CD, agus an sgeul air innse ann am briathran Dhòmhnaill Iain fhèin.

Tha Bill Innes còmhla rium an-dràsta. Bha e ag èisteachd an siud ri Aonghas MacLeòid. Bill, taobh eile dhen an sgeul ann an siud, nach e?

Bill Innes (BI): Ò tha gu dearbh. Tha e math Aonghas a chluinntinn, agus 's bochd nach d' fhuair mi cothrom bruidhinn ris mun tàinig an leabhar a-mach. Ach tha mi a' smaoineachadh gu bheil muinntir Alba, gun tighinn air an dùthaich anns an fharsaingeachd, air dìochuimhneachadh gun robh an Dibhisean Gàidhealach fhathast a' sabaid anns an Fhraing cola-deug às dèidh Dunkirk. Agus bha adhbhar àraid airson sin. A' chiad ochd mìosan dhen chogadh, 's e phoney war a chanadh iad ris. Cha robh mòran a' tachairt. Agus chuireadh an Dibhisean Gàidhealach gu deas, gu sgìre Lorraine anns an Fhraing, faisg air a' Mhaginot Line. Tha mi a' smaointinn gur e an rud a chaidh ceàrr gu buileach, nach robh na Breatannaich no na Frangaich deiseil airson cogadh mar a bha na Gearmailitich. Bha an dòigh-smaointinn aca fhathast stèidhichte anns na dòighean a bh' aca anns a' Chiad Chogadh, 's bha na Gearmailtich, mar gum b' eadh, air dòigh ùr fhaighinn airson cogadh. 'S bha na Frangaich gu h-àraid a' cur an earbsa anns a' Mhaginot Line, fortifications a bha seo aca anns an talamh, eadar iad fhèin 's na Gearmailtich, 's cha robh sìon a dhùil aca gum faodadh na Gearmailtich tighinn tro bheanntan Ardennes gu h-àraid. Cha robh smaointinn sam bith air a sin.

So, dh'fhalbh an t-Arm Breatannach a-staigh dhan Bheilg, am British Expeditionary Force, agus bha... bha iadsan fo... fo Lord Gort - 's e an ceannard a bh' orra - agus bha an Dibhisean Gàidhealach mar phàirt dhen Arm Frangach, 's bha iad a' gabhail òrdain bho na Frangaich aig deas.

Nist, nuair a thàinig... nuair a bhrùchd na Gearmailtich a-staigh dhan Bheilg 's tron Òlaind, 's e am blitzkrieg a bh' aca air. Seo an dòigh ùr air cogadh fheuchainn. Na dive bombers a' tighinn a-staigh an toiseach, 's an uair sin na tancaichean, tancaichean ùra a bha cus nas luaithe na na tancaichean a bh' againne, agus an uair sin an infantry, na saighdearan a' tighinn às an dèidh. Agus chuir iad air ais am British Expeditionary Force.

Nist, bha cothrom aig Gort na daoine aige fhèin a tharraing às, agus ghabh e sin aig Dunkirk. Cha robh an cothrom sin idir aig Major General Fortune, a bha an ceann an Dibhisean Ghàidhealach. Bha esan fo smachd nam Frangach. Agus ann am meadhan a' Chèitein, bhrùchd na Gearmailtich a-staigh tro na h-Ardennes, leis na tancaichean, leis na Panzers, agus thill na balaich an uair sin gu tuath. Chuireadh... Agus tha mi a' smaointinn gun robh... gun robh nàdar de... ò, de bhreislich uabhasach ann. Cha robh... tha mi a' smaointinn gun do chuir iad cuairt air Paris mun deach iad gu tuath. Ach bha iad ro anmoch airson Dunkirk. Ach 's ann a chuireadh an uair sin iad gun Somme, an abhainn [?air an robh daoine] ainmeil airson a' Chiad Chogaidh, airson na Gearmailtich a chur air ais, iad fhèin 's na Frangaich, agus dìreach deas air Abbeville ann a shin, Abhainn Somme, bha na Gearmailtich a' tòiseachadh air brùchdadh a-staigh ann a shin. Agus tha mi a' smaointinn air a' cheathramh latha dhen Ògmhios, thugadh... thug... thug iad ionnsaigh, an Dibhisean Gàidhealach, ionnsaigh air na Gearmailtich, ach cha robh am fiosrachadh a bh' aca ceart. Cha robh fios aca dè cho làidir 's a bha an nàmhaid. Agus anns an aon latha a bha sin, mharbhadh còrr 's còig cheud dhe na Camshronaich 's dhe na Seaforths - rèisimeid anns an robh mòran dhe na Leòdhasaich. 'S e Uibhistich... bha an t-uabhas de dh'Uibhistich anns na Camshronaich, ach bhiodh na Leòdhasaich a' dol dha na Seaforth Highlanders. 'S an aon latha a bha sin, mharbhadh còrr 's còig cheud dhe na gillean, agus fichead dhe na h-oifigich, 's cha robh rathad aca an uair sin ach an ratreut a ghabhail air ais.

Agus a-nist, ann an Lunnainn, dh'iarr iad orra an uair sin tilleadh gu Rouen, a bha faisg air Le Havre. Sin an t-àite far an do land iad an toiseach, Le Havre, agus bha... bha dùil an toiseach gun toireadh a-mach iad... gum biodh iad... gum faigheadh iad a-mach à Le Havre. Ach bha Rommel air tighinn tron Fhraing leis na... leis na tancaichean cho luath, 's cha robh for aig daoine gum b' urrainn dha... do dh'arm gluasad cho luath 's a bha esan a' gluasad. Gheàrr e rathad gu Rouen, 's cha robh... dh'fhalbh an dòigh sin. Smaoinich iad an uair sin gum faigheadh iad a-mach à Dieppe, ach bha fathann gun robh mèinnichean timcheall air Dieppe, agus gun robh an laimrig, gun robh damaiste air an laimrig 's nach fhaigheadh iad a-mach tro Dieppe. So, 's e an aon àite a bh' air fhàgail, am baile beag, port beag, Saint-Valery-en-Caux, ged nach robh... cha robh e uabhasach freagarrach idir. Tha cliffs air gach taobh dheth, agus an abhainn anns a bheil e, tha an rud gu math cumhang, a' tighinn a-staigh dhan phort ann a shin. Agus mun do ràinig iad, tha mi a' smaointinn... bha cuideachd, bha na rathaidean gu tachdadh le cairtean 's eich. Bidh daoine a' dìochuimhneachadh gun robh na Frangaich gu mòr an urra ri eich, a bhith a' tarraing nan gunnachan, a' tarraing nan cairtean, calvary aca fhathast, an aghaidh tancaichean, agus bha am baile dìreach ann an droch staid mun do ràinig iad. Agus mar a thuirt Dòmhnall Iain ann a shin, chuireadh a-mach iad an uair sin airson na Gearmailtich a chur air ais. Cha robh teansa sam bith aca an aghaidh tancaichean Rommel, agus naoi divisions nan aghaidh de dh'armour, mar a thuirt Dòmhnall Iain ann am fear dhe na h-òrain a sgrìobh e.

CM: Agus gu dearbha, ann an dòigh, bha an rud a bha Aonghas ag ràdh, an dealbh a rinn Aonghas dhen a... mar a bha iadsan a' dol a-staigh bho taobh na mara, a' cur ris an rud a tha thu fhèin ag ràdh ann an sin - na creagan àrda, agus man a bha iad cho faisg air tìr 's a h-uile càil.

BI: Uill, agus 's e an rud a mhill an gnothach buileach, an oidhche... an aonamh latha deug dhen Chèitean, bha an Nèibhidh agus na bàtaichean a bhiodh a' dol a dh'fheuchainn a-staigh a-rithist, gus na gillean a thoirt às, tha e coltach gun tàinig ceò agus uisge, 's cha robh rathad aca air tighinn a-staigh.

Nist, fhuair bàta no dhà a-staigh gu tìr, agus thog iad daoine. Ach chaidh aon bhàta co-dhiù air ghrunnd ann a shin, agus bha a-nist na tancaichean aig Rommel air na cliffs a bha sin a ruighinn, agus bha na gunnachan a' losgadh orra. Agus ged a fhuair feadhainn dhiubh air bòrd air bàta, cha d' fhuair iad air falbh, ged a bha iad an dùil ri saorsa fhaighinn. Fhuair cuid air falbh, ceart gu leòr, ach 's e glè bheag, agus chaidh ochd mìle dhe na Gàidheil a ghlacadh.

CM: Uill, chaidh gu dearbha, agus sin toiseach-tòiseachaidh air sgeulachd eile ann an sin, aig toiseach na h-Ògmhios, dìreach bho chionn trì fichead bliadhna air ais. Agus sin far a bheil an leabhar a tha seo cho cudromach, an leabhar Fo Sgàil a' Swastika. Bha e diofraichte, mar a thuirt thu fhèin anns an roimh-ràdh agad, a thaobh agus gur e a bha seo ach saighdear, ma dh'fhaodas sinn a chur mar sin, saighdear cumanta. Chan e oifigear a bha a' sgrìobhadh 's a' toirt a bheachd agus iomradh air na thachair riutha.

BI: Uill seo an rud a tha prìseil mun leabhar seo. Tha mìltean de leabhraichean air a bhith ann mu dheidhinn a' chogaidh, agus... ach 's e glè bheag a sgrìobh saighdear cumanta, agus 's e glè bheag buileach a sgrìobh saighdear cumanta a bha na bhàrd, agus a bha faireachdail agus tuigseach, agus a bha math air sgeul innse. Fhuair sibh dìreach blasad dheth ann a shin. Ach tha an leabhar, ceart gu leòr tha e truagh ann an àiteachan, agus tha e ag innse dhuinn na dh'fhuiling na gillean, ach tha àbhachdas agus... agus spòrs ann cuideachd, agus tha e a' nochdadh dhuinn an spiorad a bh' aig na gillean òga a bha sin, 's mar a sheas iad suas ris na Gearmailtich, a dh'aindeoin gun robh iad ann am prìosan aca, 's bhiodh iad a' dèanamh oidhirpean air faighinn air falbh 's rudan mar sin.

CM: Tha e a' toirt dhuinn dealbh air cò ris a bha e coltach a bhith nad phrìosanach. Na duilgheadasan, mar a thuirt thu, nuair a bha iad air a' bhàirdse, air a' chaismeachd a tha seo, nuair a bha iad air a' bhàirdse sìos tron abhainn, mar a bha iad anns na cuaraidhean cloiche, an sgeulachd ann an sin man a dh'iarr aon... mu na h-innleachdan a bhiodh aca airson faighinn a-mach às an obair - aon Astràilianach fiù 's ag iarraidh air òrd mòr a bhual-... gun toireadh e dheth a mheur, 's rudan dhen an t-seòrsa sin. Tha iomadh taobh air a seo 's dòcha nach smaoinicheadh duine air a' chiad sealladh, nach eil?

BI: Ò tha gu dearbh, agus ged as e... 's ann air muinntir Uibhist a tha... a tha e a' bruidhinn anns a' chuid as motha dhe na h-ainmeannan a th' aige, chan e leabhar do dh'Uibhist a bha e, no dhan Ghàidhealtachd a bha e, no... seo a tha mise a' smaointinn, agus sin adhbhar a chur ann am Beurla, gum biodh cuimhn' aig an dùthaich anns an fharsaingeachd air cho... cho treun agus cho... cho làidir 's a bha na Gàidheil. Tha iad ag ràdh gur e mar a chunnaic e na Gàidheil a' sabaid aig Abbeville a thug air de Gaulle, General de Gaulle inntinn a dhèanamh suas gun rachadh e fhèin a Bhreatainn 's gum feuchadh e ris... cumail air a' sabaid às a sin fhèin, leis cho... leis cho... a' mhisneachd a nochd na Gàidheil dha.

CM: Ann an dòigh, cha mhòr nach canadh tu gun robh e mar gèam tàileasg, mura bitheadh gur e beatha dhaoine a bha an sàs ann an seo. Mar eisimpleir, aon rud a bha mi fhìn a' smaoineachadh a bha rudeigin èibhinn an sin, an sgeulachd a bh' aige mu dheidhinn an Ameireaganach, Alabama, a bha a' toirt a chreidse gun robh e às a chiall, airson a bhith a' faighinn a-mach à rudan, agus an uair sin nuair a gheibheadh e air cùl chùisean, cha robh e às a chiall idir ach duine gu math glic, cliobhar a bh' ann.

BI: Ò 's e, 's e. Agus bha iad a' feuchainn ris an car a thoirt às na Gearmailtich ann an dòigh sam bith a b' urrainn dhaibh, fhios agad. Ged a bhiodh iad a' dèanamh obair, bhiodh iad a' feuchainn ri dhèanamh cho dona 's a b' urrainn dhaibh, eagal 's gun toireadh e cus cuideachaidh dha na Gearmailtich anns an oidhirp cogaidh aca.

CM: Agus mar a tha thu ag ràdh, tha rudan èibhinn ann cuideachd ag innse mar a bha... nuair a bha iad a' caismeachd, nuair a bha a' coiseachd, man a bha iad a' dol a-steach dha na clàir bhuntàta 's a' lìonadh na pòcaidean aca leis a' bhuntàta. Mar aig aon àm, gu dearbha, a thòisich iad ag ithe a' bhuntàta amh leis an t-acras cuideachd.

BI: Aidh, agus bha e a' cur a' choire air a sin airson an duilgheadas a bh' aige fhèin le stamag na b' anmoiche na bheatha. Agus... ach 's e aon rud eile a thàinig às, am meas a bh' aige fhèin air na daoine cumanta às a' Ghearmailt, 's bha e gam faicinn nach robh dad ceàrr orra, gun robh iad car coltach ris na Gàidheil fhèin. Bha e a' cur a' choire air fad air na daoine a bh' os an cionn, agus bha e gan comasachadh ri àrd-ainglean an dorchadas, mar gum b' e an deamhain fhèin, agus an obair a bha iad a' dèanamh.

CM: Agus bha an obair cruaidh. Mar eisimpleir, anns a' mhèinn shalainn, 's anns a' chuaraidh dhan deach a chur air sgàth e a bhith a' feuchainn ri faighinn air falbh turas eile.

BI: Ò bha. Agus, fhios agad, tha Dòmhnall Iain a' toirt a h-uile dad dheth sin beò dhuinn anns an leabhar. Tha e math air an sgeul innse, agus tha e math air an sgeul a leughadh cuideachd. Ged a rinneadh... rinneadh an sgeul... leugh e an leabhar air fad air seann chassette recorder le batteries a bh' aige air a ghlùin, agus bha an t-uabhas de bhragadaich 's de dh'fhuaimean ann an toiseach, ach fhuair sinn a ghlanadh suas gu mòr, mar a chuala sibh aig toiseach an rud.

CM: Uill, gu dearbha, cha mhòr gun urrainn dha duine a chreidse leis cho math 's a tha e gu teicnigeach, ma dh'fhaodas sinn a chur mar sin.

BI: Aidh, saoilidh tu gur ann an stiùidio a rinn e e.

CM: Ò, gu dearbha. Agus, uill, 's e... tha sin gar toirt gu... gun an leabhar ùr a tha seo. Tha an dà lethbhreac agamsa. Tha a' chiad fhear agam - leabhar beag tana. Tha fear agam ann an seo an-dràsta agus tha e an ìre mhath tomadach, gu dearbha. Agus dè cho duilich 's a bha e feuchainn ri tòiseachadh air an eadar-theangachadh a dhèanamh air a seo?

BI: Ò, bha e furasta gu leòr eadar-theangachadh, a chionn 's an dòigh anns an do sgrìobh e fhèin e, mar gum b' eadh e a' bruidhinn, cha mhòr, agus dh'fheuch mi ri sin a chumail anns a' Bheurla cuideachd, airson 's gun tuigeadh daoine mar a bhiodh e fhèin a' bruidhinn 's a' smaointinn. Ach gheibh an saoghal anns an fharsaingeachd mar sin eachdraidh... eachdraidh nach eil ri fhaighinn, saoilidh mi, ann an àite eile. Ach 's e an rud a chuir ris buileach, gu bheil... gu bheil an clàr còmhla ris, airson gum faodadh oileanaich, mar eisimpleir, a' Ghàidhlig agus a' Bheurla a bhith aca, 's ag èisteachd ri ghuth fhèin. Sin rud a tha gann ann an saoghal na Gàidhlig - samhla de dheagh Ghàidhlig, agus gu dearbh, bha Gàidhlig brìoghmhor, ceòlmhor aig Dòmhnall Iain Dhonnchaidh.

CM: Dè na fhuair thu fhèin às, nuair a thòisich thu a' dol a-steach ann an doimhneachd ann?

BI: Ò, bha buaidh mhòr aige ormsa, agus, fhios a'd, 's e call a th' ann gu bheil sinn air na daoine a tha seo a dhìochuimhneachadh. Bu chòir dhaibh a bhith air barrachd urram agus spèis fhaighinn fad am beatha airson na dh'fhuiling iad air ar son. Agus chuir Dòmhnall Iain sin an cèill ann am bàrdachd, mar eisimpleir. Tha aon rann a sgrìobh e, anns a' bhàrdachd a rinn e, An Carragh-cuimhne Cogaidh:

Saltair aotrom le cùram
Air talamh ùrar na h-Eòrpa
Oir bha uair a b' e an ùir seo
Sùilean ciùin nam fear òga.

CM: 'S e sin rud nach tug sinn iomradh air fhathast - gun robh e ri bàrdachd. 'S dòcha gun cluinn sinn tuilleadh dhen a' phìos bàrdachd sin a-rithist, ach bha e ri bàrdachd fhad 's a bha e thall an seo, nach robh?

BI: Rinn e òrain anns a' champa, 's bhiodh iad... bhiodh iad... bhiodh iad a' dèanamh rudan gu math èibhinn anns a' champa uaireannan. Mar eisimpleir, dh'ionnsaich e dannsa anns a' champa, agus rinn e òran air a sin cuideachd. Agus bhiodh concert party 's rudan mar sin aca, cuirm-chiùil, 's fhuair iad mu dheireadh ionnsramaidean ciùil tron Red Cross, agus mar sin bhiodh iad a' feuchainn ri iad fhèin a chumail a' dol mar sin. Agus tha iomadh naidheachd èibhinn anns an leabhar a bharrachd air an fheadhainn thruagh.

CM: Tha, ach 's e... tha mi a' smaoineachadh gun tàinig e tarsainn anns an leabhar gur e an aon uair a ghabh e eagal dha-rìribh, a dh'aindeoin a h-uile càil eile a chunnaic e, gur e an turas nach robh e ach sia troighean air falbh bho chasan a' Ghestapo.

BI: Aidh, bha e oidhirp teichidh a dhèanamh, agus chaidh iad am falach ann am factaraidh sìl far an robh iad, airson 's gum faigheadh iad teicheadh air an oidhche, ach nochdadh dithis dhen Gestapo a-staigh, agus bha iadsan am falach fo na pocannan 's bha e a' faicinn casan an fhir a bha seo dìreach mu choinneamh, agus bha e a' smaointinn gun cluinneadh an Gearmailteach a chridhe a' bualadh leis an eagail, a chionn bha... bha eagal aca ron Gestapo. Bha an Arm Gearmailteach a' leantainn riaghailtean Geneva, agus gu math tric bha iad gan dìon, bha iad a' dìon nam prìosanach bhon SS aca fhèin agus bhon Ghestapo, agus cha robh... cha leigeadh iad leis a' Ghestapo cron sam bith a dhèanamh air na saighdearan. Ach nam faigheadh iad ann an làmhan a' Ghestapo, gun duine gan dìon, sin nuair a bha an t-eagal dòigheil orra.

CM: Uill, gu dearbha, bha aon suidheachadh anns an leabhar far an robh e ag innse gun do shàbhail saighdear... saighdearan Gearmailteach iad bhon Ghestapo, airson bha a h-uile coltas gun robh an Gestapo a' dol gam marbhadh.

BI: Uill, tha sin ri fhaighinn anns an leabhar. Agus bha e ann an trioblaid cuideachd faisg air deireadh a' chogaidh, agus bha e fortanach gur ann faisg air deireadh a' chogaidh a thachair e, nuair a sgrìobh e rudeigin mu dheidhinn oifigeach Gearmailteach, agus gu cinnteach, nam biodh cùirt air a chumail, tha mi cinnteach gum biodh e air a mharbhadh. Bha e ag ràdh gur iomadh... iomadach dòigh air cur às do dhuine anns an àm a bh' ann, agus 's ann an dèidh làimh a thuig e cho faisg 's a thàinig e air a' bhàs.

CM: Deagh sgeul, air a deagh h-innse. Sin an leabhar a tha seo, agus na pìosan bàrdachd - aon, dhà, trì, ceithir dhiubh - às dèidh làimh cuideachd. Na Gillean Nach Maireann, Eilean Beag a' Chuain, Òran Danns' a' Chlaidheimh, agus an Carragh-cuimhne Cogaidh.

Bill, tapadh leatsa gu dearbha airson bruidhinn rium ann an seo an-dràsta, a dh'innse dhomh beagan mu dheidhinn an leabhar a tha seo...

BI: 'S e do bheatha.

CM: Agus an cassette. Fuirich còmhla rinn - tha mi a' dol a dh'iarraidh ort pìos bàrdachd a leughadh ro dheireadh a' phrògraim.

BI: OK.