Sgeulachd mu mhàgan a bha a' leantainn Mac 'ic Ailein agus m...

Tiotal a' Chlàir - Sgeulachd mu mhàgan a bha a' leantainn Mac 'ic Ailein agus m...
Fiosraichean - Donald MacDonald
Luchd-clàraidh - Calum Iain MacIlleathain

Geàrr-chunntas - Sgeulachd mu mhàgan a bha a' leantainn Mhic 'ic Ailein agus mar a thàinig crìoch air.

Bha màgan a' leantainn fear de Chlann 'ic Ailein, air an robh Dòmhnall, timcheall air deireadh na 17mh linn. Bhuineadh Raghnall mac Ailein Òig, bàillidh oighreachd Mhòrair, dha. Dar a rachadh e air thuras bhiodh Raghnall mar bu trice còmhla ris. Chaidh e a dh'Uibhist turas le sgioba bàta. Ghlais e am màgan ann an Caisteal Tioram. Chunnaic iad am màgan a' snàmh às an dèidh fhad 's a bha an tìde a' fàs na bu mhiosa. Thuirt am fear-stiùiridh gum bu chòir dhaibh am màgan a thoirt a-steach. Dhiùlt Mac 'ic Ailein agus ghabh e thairis an ailm. Chaidh cùisean na bu mhiosa gus an tug Mac 'ic Ailein am màgan a-steach. Cha deach iad fada gus an robh là glè mhath aca.

Fiosrachadh mu thuras eile a lean am màgan e. Thàinig crìoch air a' mhàgan rathad air choreigin agus tha feadhainn a' smaoineachdainn gun deach ithe le cuilean leòmhainn a fhuair Mac 'ic Ailein bho Dhiùc Earra-Ghàidheil.

Àireamh a' Chlàir Thùsail - SA1954.44.3

Paraiste - Àrasaig is Mùideart