Sgeulachd nam Beanntainean Gorma

Ceann-latha 27 February 1951

Geàrr-chunntas

Bha Rìgh Èirinn ann agus bha aon mhac aige. Chaochail a mhàthair is phòs an Rìgh a-rithist. 'S e banaltram a thog Mac an Rìgh. Bha buachaille aicese air an robh An Gille Ruadh, agus bhiodh Mac an Rìgh a' falbh còmhla ris. Aon latha, thurchair iad air coidse mhòr cheithir each anns an robh leddi mhòr dam b' ainm Nighean Rìgh nam Beanntainean Gorma. Chaidh ubhal a thoirt dhan bhuachaille, a thug air Mac an Rìgh tuiteam na chadal nuair a dh'ith e e is am pathadh air. Thug i bogsa anns an robh litir dhan bhuachaille cuideachd. Nuair a dhùisg Mac an Rìgh, thuirt an leddi nach fhaiceadh e tuilleadh i mura tigeadh e chun nam Beanntainean Gorma. Chaidh e dhachaigh gus comhairle fhaighinn bho athair. Mu dheireadh thall, fhuair e lorg air na Beanntainean Gorma le bhith a' siubhal air druim na h-Iolaire Mòire. Bha Nighean Rìgh nam Beanntainean Gorma tinn nuair a ràinig e, ach cho luath 's a sheall e an litir dhi, dh'fhàs i na b' fheàrr, agus phòs iad.

Notaichean a' Chlàir

Recorded at a Barra Folklore Committee cèilidh on behalf of the Folklore Institute of Scotland using John L. Campbell's Wire Recorder.

Eilean - Barraigh

Baile/Àite - Bàgh a' Chaisteil