Mac 'ic Ailein agus clann an treabhaiche.

Ceann-latha 12 November 1959

Mharbh Mac 'ic Ailein treabhaiche air sgàth 's gu robh e ag ithe bhrisgean. Chuir e na maoir a dh'ionnsaidh na bantraich gus na mic a mharbhadh mus togadh iad tòrachd an athar. Fhuair i rabhadh is theich iad. Chaidh a' chiad fhear a mharbhadh aig àite a chaidh ainmeachadh às deaghaidh a' bhalaich, Crùb Nèill. Chaidh an dàrna fear a mharbhadh aig Àirigh an t-Slugain (oir bha e ri slugadh na fala nuair a bhàsaich e). Chaidh an treas fear a mharbhadh faisg air Dreumasdal. Bha an ceathramh mac 's a mhàthair a' falachd air mòintich Loch Baghasdail, ach chaidh esan a lorg nuair a bha a mhàthair sa chladach. Cha bu dùraig dhaibh a mharbhadh, is thuirt iad riutha teicheadh à Uibhist. Nuair a thàinig am balach gu aois, thill e gus murt athar 's a bhràithrean a dhìoghladh. Thurchair e air gille Mhic 'ic Ailein, An Gille Dubh, ach chaomhainn am balach a bheatha.

Mac 'ic Ailein [Clanranald]

Siorrachd - Siorrachd Earra-Ghaidheal