Ach Aonghais Òig Rìomhaich

Fiosraichean
Ceann-latha 09 October 1958

Geàrr-chunntas

'S e cumha a tha seo a rinneadh do Aonghas Òg Àirigh Mhuilinn, a bha càirdeach do dh'Fhionnghal NicDhòmhnaill. Chaidh a bhàthadh ann an Loch Aoineart (Uibhist a Deas) ann an 1809 's e ag aiseag bathar de cheilp. Bha Aonghas math air snàmh, ach a rèir muinntir an àite 's e na coin aige bu choireach gun do chaill e a bheatha.

Anns an òran seo, tha am bàrd a' bruidhinn air uaisleachd Aonghais, agus ag ràdh gum bi anam ann am Pàrras. Tha truas aige ris an teaghlach a dh'fhàg Aonghas. Tha e cuideachd ag innse mar a bha Aonghas na shàr-cheannard air saighdearan. Tha craobh leagte agus crìonte air a cleachdadh mar shamhla air bàs Aonghais.

Chuala am fiosraichel an t-òran aig a h-athair. 'S ann à Loch a' Chàrnain, Uibhist a Deas, a bha e.

Notaichean a' Chlàir

5 (8-line) verses sung. The song was composed by Angus Campbell (Aonghas Mac Dhòmhnaill 'ic Eòghainn) of Benbecula. He was known as "Am Bàrd Sgallach".
The contributor heard this song from her father who was from Loch a' Chàrnain, South Uist.

'Folksongs and Foklore of South Uist' (M. F.Shaw) Song 13