Chaidh seun a chur air Camshronach an Eireachd ro chogadh gu...

Ceann-latha September 1958

Geàrr-chunntas

Chaidh seun a chur air Camshronach an Eireachd ro chogadh gun tilleadh e sàbhailte nan èireadh a bhean a dheasachadh biadh dha, ach cha do dh'èirich i agus cha do thill e.

Bhiodh na fineachan Gàidhealach a' creidsinn gun robh e feumail seun a chur air duine aig àm cogaidh. Dh'iarr Camshronach an Eireachd air bana-bhuidseach seun a chur air, agus thuirt i nan èireadh a bhean sa mhadainn 's gun deasaicheadh i a bhiadh, gun tilleadh e às a' chogadh sàbhailte.

An ath là, ged a bha e a' sadadh bhrògan oirre 's a' bruidhinn rithe, chan èireadh a bhean. Mu dheireadh thuirt e, "Cha ghluais bròg no bruidhinn an droch bhean-taighe," agus char e don chogadh 's cha do thill e.

Notaichean a' Chlàir

The proverb may also be found in 'Gaelic Proverbs' (A. Nicolson ed.) p. 111, where it is ascribed to Eòghann a' Chinn Bhig, ibid. App. III, p. 443.

Eilean - An t-Eilean Sgitheanach

Sgeulachd Eile