Caisteal Ormacleit.

Ceann-latha c. 1959

Caisteal Ormacleit.

Phòs Mac 'ic Ailein boireannach à Sasainn. Bha i a' gearan cho bochd 's a bha an taigh anns an robh i a' fuireach agus le seo, thog Mac 'ic Ailein Caisteal Ormacleit. Thug e seachd bliadhna air a thogail. Cha robh airgead aige agus b' fheudar dha an stuth airson an caisteal a thogail fhaighinn air creideas. Cha b' urrainn dha seo a phàigheadh air ais. Thàinig na maoir airson an caisteal a thoirt bhuaithe. Nuair a bha dùil aige riutha, chruinnich Mac 'ic Ailein mu fhichead dhe na daoine bu treasa 's a b' fhiadhaiche coltas air an oighreachd aige airson biadh a thoirt dhaibh aig a' bhòrd. Thug e biadh dha na maoir cuideachd. Dh'innis Mac 'ic Ailein dha na maoir gun robh na daoine treuna seo ga dhìon a latha 's a dh'oidhche. Theich na maoir agus ghlèidh Mac 'ic Ailein an caisteal.

Mac 'ic Ailein

Baile/Àite - Ormacleit