Cleachdaidhean Latha Fhèill Mhìcheil ann an Uibhist a Deas.

Fiosraichean
Ceann-latha 07 December 1959

Còmhradh mu dheidhinn strùan, biadh a bha ga dhèanamh air Latha Fhèill Mhìcheil. 'S e Naomh Mìcheil am 'patron saint' de dh'Uibhist, agus air an latha fèilleadh aige bhiodh gèamaichean ann. 'Se 'Naomh Mìcheil nan steud' a bh' aca air, agus bhiodh rèisichean ann.

Bha an strùan ga dhèanamh leis na mnathan, a' cleachdadh na ciad sguaban dhen arbhar. Bhiodh iad ga bhleith air a' bhrà. Thathas a' toirt seachad cunntas air ciamar a dh'obraicheadh a' bhrà.

Tha iad an uair sin a' bruidhinn air sgeulachd mu dheidhinn ciamar a chaidh an strùan a dhèanamh an toiseach. Tha e coltach gun do thachair seo nuair a bha cogadh ann an Flaitheanas agus gun deach an Diabhail agus na h-ainglean a bha ga leantainn gan cur a-mach à Flaitheanas le Naomh Mìcheil. Fhuair iad trèat an uair sin de shrùan is lean sin riamh tuilleadh riutha.