Sgeulachd mu dheidhinn nighean bhrèagha às a' Bhruaich.

Ceann-latha 24 December 1964

Sgeulachd a tha a' toirt sealladh air abairt a bha aig daoine: "Cha ghabh mo shùil ort." Chanadh na seann daoine seo nuair a chuireadh rudeigin iongnadh orra. Bha am fiosraiche uaireigin ag iasgach. Bha am bàta air an robh e anns a' Bhruaich agus chaidh e a lorg àite-fuirich aig tè aig an robh Gàidhlig. Bhiodh tòrr Leòdhasach a' fuireach còmhla rithe. Bha an taigh làn agus bha am fiosraiche am beachd a dhol a dh'àiteigin eile ach thuirt am boireannach gum faodadh e cadal ann an rùm an t-searbhanta. Thàinig an searbhanta sìos an staidhre agus bha i cho brèagha 's nach b' urrainn dha a shùil a thoirt bhuaipe. Thug e air cuairt i a dh'fhaicinn a pheathar, a bha cuideachd a' fuireach anns a' bhaile. Thuirt a phiuthar ris nach dèanadh an searbhanta feum sam bith dha ann an Seiseadar. Aig a' cheann thall, chaidh am fiosraiche dhan nèibhidh agus aig tòiseach na h-ath bhliadhna, bha tè eile aige.

Siorrachd - Siorrachd Obar Dheathain

Paraiste - Baile nam Frisealach