Ceann-latha 24 May 1995

A' comharrachadh 250 bliadhna bho Ar-a-mach Theàrlaich.

Tha Mòrag NicLeòid a' bruidhinn air òraid a tha i a' toirt seachad mu dheidhinn òrain nan Seumasach mar chuimhneachan air Ar-a-mach 1745. Rinn na bàird ainmeil iomadach òran air a' chuspair. Bha Teàrlach air fhaicinn mar dhuine a bha a' dol a shaoradh saoghal nan Gàidheal. Tha òrain air an dèanamh às dèidh làimh a' gearain mu dheidhinn mar a chaidh am breacan a thoirmeasg. Tha Mòrag a' bruidhinn mu bhàrdachd ionadail. Bha Mac Mhaighstir Alasdair uabhasach làidir na bheachdan. Tha na h-òrain a' buntainn ri rudan a thachair; chan eil an eachdraidh a' tighinn a-mach - tha òrain Dhonnchaidh Bhàin air Blàr na h-Eaglaise Brice mar eisimpleir. Chan eil òrain Gàidhlig ann a' moladh an taoibh eile. Tha Mòrag ag innse mu òrain a tha a' sealltainn a' bhrisidh-dùil às dèidh làimh.