Murt na Ceapaich.

Murt na Ceapaich.

Bha dà bhràthair, Dùghall agus Raghnall, aig an robh trì mic an urra. Bha Dùghall beairteach agus, nuair a bhàsaich e, bha a mhic nan oighreachan air. Cha robh Raghnall math dheth. Rinn am mac bu shine aig Raghnall, air an robh Raghnall cuideachd, suas sgeama gum marbhadh e fhèin 's a bhràithrean clann Dhùghaill. Chaidh iad a choimhead orra aig a' Bhliadhna Ùir. Bha iad uile nan suidhe mun bhòrd nuair a mharbh iad iad. Theich na bràithrean.

Chuala Mac 'ic Ailein mun ghnothach, 's chuir e saighdearan air falbh gus clann Raghnaill a ghlacadh. Bha Raghnall anns an leabaidh gu h-ìseal agus a bhràithrean nan cadal gu h-àrd. Bha a' bhean aige ag obair anns a' chidsin. Chaidh losgadh air Raghnall 's e a' feuchainn ri teicheadh, agus chaidh a mharbhadh. Theich na bràithrean eile agus chaidh iad a dh'Uibhist. Tha an sliochd aca fhathast [1963] ann an Uibhist.

Paraiste - Cill Mo Naomhaig

Baile/Àite - A' Cheapach