Tiotal a' Chlàir - Mar a fhuair a' Ghobhar Ghlas a minn air ais nuair a dh'ith...
Fiosraichean - Hugh MacKinnon

Geàrr-chunntas - Mar a fhuair a' Ghobhar Ghlas a minn air ais nuair a dh'ith am madadh-ruadh iad.

Chaidh a' Ghobhar Ghlas dhan tràigh a dh'iarraidh maorach. Dh'fhàg i na minn a-staigh. Cheangail i snàithlean dearg agus snàithlean gorm mu a cois agus thuirt i riutha gun neach sam bith a leigeil a-staigh mura robh na snàithleanan sin orra. Thàinig am madadh-ruadh. Dh'iarr iad air a chas a chur fon doras. Cha leigeadh iad a-staigh e airson 's nach robh na snàithleanan air. Dh'fhalbh e, chuir e snàithlean dearg 's gorm air a chois agus leig iad a-staigh e. Dh'ith e na minn. Thill a' Ghobhar Ghlas agus chaidh i gu diofar thaighean a' lorg nam meann. Mu dheireadh, thàinig i gu taigh a' mhadaidh-ruaidh. Leig e a-staigh i agus thuit e na chadal. Sgoilt ise a bhrùth agus leum na minn a-mach.

Chuala am fiosraiche an sgeulachd bho a mhàthair, a chaochail ann an 1924. Bha bràthair a mhàthar, Aonghas, math air sgeulachdan.

Àm Clàraidh - 1964

Àireamh a' Chlàir Thùsail - SA1964.6.A1