Pìobaireachd Dhòmhnaill Dhuibh

Ceann-latha March 1965

Geàrr-chunntas

Tha an t-òran seo a' toirt seachad dealbh de dh'fhaich Inbhir Lòchaidh agus a' phìobaireachd aig Dòmhnall Dubh. Tha e a' toirt iomradh air na brataichean air an fhaich, agus ag innse mar a theich Clann an Tòisich 's mar a dh'fhuirich Clann Dòmhnaill.

Notaichean a' Chlàir

5 quatrains sung. This song is connected to two pipe tunes, a ceòl mòr tune and a 6/8 march, both of which are called 'Pìobaireachd Dhòmhnaill Dhuibh' or 'Black Donald's March'. The story of the song goes back to the Battle of Inverlochy, where the Lord of the Isles' army and the army of King James I met in 1431. The MacDonalds were the victors and this song is a victory song for the MacDonalds, although it is now more associated with the Clan Cameron.

Paraiste - Cill Mo Naomhaig

Baile/Àite - Inbhir Lòchaidh