Fiosraichean
Ceann-latha 30 May 1995

Mar a thachair dhaibhsan a ghabh fasgadh aig Eaglais na Cròice.

Tha Criosaidh Lawson ag innse sgeulachd nan daoine a chaidh an ruagadh à Gleann Chailbhidh agus a ghabh fasgadh aig Eaglais na Cròice [aig aon àm ann an siorrachd Chataibh, is chan e Ros is Cromba]. Dh'fhuirich mu cheithir ann an Alba ann an suidheachadh suarach. Chaidh a' chuid mhòr gu Pictou ann an Alba Nuadh. Sgap iad às an sin. Bha obair ri fhaotainn aig na mèinnichean guail, tuathanasan agus iasgach anns an sgìre. Bha an talamh a b' fheàrr air a ghabhail a-null mu 1850 agus bha na daoine a' gluasad a-steach na b' fhaide a Chanada. Bhiodh cuid air a dhol do dh'Eilean a' Phrionnsa cuideachd. Leis cho truagh 's a bha an suidheachadh aca chan eil Criosaidh a' smaoineachadh gum biodh iad air faighinn air adhart ro mhath. Bha ministearan a' dol a-null an cois nan daoine. Dh'fhulaing na daoine iomadh duilgheadas air an t-slighe. Chan eil cinnt ann mu dè thachair do mhuinntir Ghleann Chailbhidh. Bha a h-uile dad eadar-dhealaichte bhon taigh.

Croick Church was at one time in the county of Sutherland, rather than Ross and Cromarty.

Paraiste - Cinn Chàrdainn