Ceann-latha 26 March 1953

Dròbhair a' faighinn dìoghaltas nuair a b' fheudar dha suim mhòr a phàigheadh airson feurach.

Cheannaich dròbhair mart aig fèill ann an Uibhist. Thill a' bhò dhachaigh. Aig àm an ath fhèill chaidh an dròbhair a lorg na bà, ach bha aige ri suim mhòr a phàigheadh airson feurach. Dh'aontaich e gu gearanach ach bha dùil aige dìoghaltas fhaighinn, agus e ag ràdh: "Tha mi a' smaoineachadh gu bheil anns an eilean a chuireas seo ceart." An ceann seachdain nuair a bha am bodach air falbh, chunnaic a bhean boireannach beag a' tighinn a-steach don taigh - bha i mu ochd oirlich dheug a dh'àirde agus cha bruidhneadh i Gàidhlig no Beurla. Bhàsaich a' chailleach leis an eagal. Bha am boireannach beag a' nochdadh a h-uile latha gus an deach an taigh a bheannachadh le pears-eaglais, is chan fhacadh tuilleadh i.