Ceann-latha 11 February 1997

Feumalachdan feamad bho shean.

Nan NicLeòid le fiosrachadhh bhon leabhar 'The Scots Herbal' mun fheum a rinn na Gàidheil dhen fheamainn - leithid stamh, pràblach, duileasg agus cairgean - airson todhar, leigheas agus ithe.

Tar-sgrìobhadh

Coinneach MacÌomhair (CM): Tha sinne a' dol chun nan lusan a-nise. An leabhar a tha sinn a' toirt sùil air ann an seo an-dràsta, The Scots Herbal: The Plant Lore of Scotland, air a sgrìobhadh le Tess Darwin, agus a' toirt sùil air diofar nithean a th' ann a h-uile seachdain an-dràsta, Nan NicLeòid. Tha sinn a' dol chun na tràghad an-diugh, a bheil, Nan?

Nan NicLeòid (NN): Tha. Ach abair gu bheil thu modhail a' bruidhinn orm an-dràsta. Tha mi a' cluinntinn gur e cailleach nan lusan a bhios agad orm nuair nach eil mi ann.

CM: Ud, ud, ud, ud, an canainn-sa leithid a rud?

NN: Tha e coltach gun tuirt, agus nam biodh tu a' cluinntinn cho snog 's a bha... bha leadaidh àlainn a bha a' fònaigeadh thugamsa tron t-seachdain agus i air a bhith ag èisteachd 's ag innse dhomh mu dheidhinn nuair a bha i beag ann an sgìre eile dhen an eilean man a bhiodh i... man a bha boireannach ann a shin, man a bhiodh i a' buain dheanntagan.

CM: Ò, seadh.

NN: Agus gan cruinneachadh airson na bà, bhon bha i a' tuigse gun robh math sònraichte annta dhan a' chrodh.

CM: Deanntagan òga, an e?

NN:'S e. Agus, ò, bha... ma dh'innseas mi dhut, bha dealbh beag àlainn aice. Bha ise 's a piuthar, bha iad nan clann-nighean bheaga bhìodach, 's bhiodh iad a' coimhead a' bhoireannaich sa a' falbh a' buain nan deanntagan, agus 's e stocainnean a bhiodh mu a casan... sorry... stocainnean a bhiodh mu a làmhan, agus bhiodh iad, fhios agad, gus nach deigheadh a losgadh le na deanntagan, agus bha a' chlann-nighean bheaga a' smaoineachadh gur e casan a bh' oirre an àite làmhan. Tha sin snog.

CM: Sin agad e.

NN: Abair gu bheil mi a' cluinntinn naidheachdan bho dhaoine.

CM: A bheil?

NN: Uh-huh.

CM: Tha sin math.

NN: Ach co-dhiù, an rud dha bheil sinn a' dol an-diugh, meircean, stamh, duileasg, pràblach. Sin na h-ainmeannan air am b' eòlach sinne nuair a bhiodh sinn a' falbh nan cladach, nuair a bha sinn nar cloinne. An do chuir thu fhèin riamh pìos duileasg no pìos stamh na do bheul nuair a bhiodh tu air a' chladach?

CM: Chaidh iarraidh orm. Chunnaic mi daoine eile ga dhèanamh, ach cha tàinig agam fhèin air a dhèanamh idir.

NN: An do chuir thu a-riamh d' ìne ann am builgean, airson spùtadh càich?

CM: Ò, chuir tric gu leòr, chuir tric gu leòr.

NN: Sin uireas lorg a th' againn orra. Ach nuair a smaoinicheas tu, bha bith-beò nan daoine a chaidh romhainn, bha e glè mhòr an urra ri toradh na fairge. Bidh cuimhne agad air boireannach bhon [???] fheamainn, 's i a' dìreadh an-àird às a' chladach gus an ruigeadh i na feannagan?

CM: Tha thu a' faighneachd dhòmhsa?

NN: Uh-huh.

CM: Ò, tha fios agad glè mhath dè mo fhreagairt dhan a sin. Chan eil.

NN: Uill, tha cuimhne agamsa air, gun ruigeadh i na feannagan ris an robh iad an urra airson buntàta dhaibh fhèin agus an cuid bheathaichean, eallach às dèidh eallach, agus chan iarrainn-sa gun deigheadh daoine a-chaoidh air ais chun an dòigh-bheatha a bha cho cruaidh sin agus an daorsa a bha na chois, ach bha mi a' leughadh an leabhair sa 's tha tòrr air a bhith a' togail ceist nam inntinn. Carson a tha sinne air cùl a chur cho buileach ri toradh na fairge agus na talmhainn? Agus tha aon phìos ann bho Cheit Anna NicIllFhialain à Taigh a' Gheàrraidh agus i a' bruidhinn mu dheidhinn a seanmhar fhèin agus na chunnaic i a' dèanamh... am feum a bha i a' dèanamh de lusan agus de dh'fheamainn 's dhen a h-uile càil dhen t-seòrsa sin, 's bha i a' cantainn, an t-aithreachas mòr a bh' oirre nach do chuir i barrachd ùidh anns na bha i a' coimhead agus man a bha a seanmhair ga dhèanamh. 'S nach e an fhìrinn a bh' aice?

CM: Uill, 's e gu dearbha. Sin... sin an-còmhnaidh an sgeul, nach e?

NN:'S e.

CM: Ò, nam bithinn air ùidh a ghabhail anns na rudan sin. Nuair a bha mise òg, cha robh ùidh agam annta. Agus sin man a tha sinn. 'S e dìreach nàdar... nàdar an duine nach e?

NN: 'S tha sinn air call na bha na daoine sin air fhoghlam. Seall an-dràsta am pràblach, [???] ri ag innearadh na talmhainn leis. Bha e air a chleachdadh airson geamhrachadh sprèidh, mar fodar, agus bha e air a thiormachadh agus air a ghoil, agus bha an steam a bha sin, bha thu ga thoirt a-steach air d' anail, 's bha e èifeachdach airson mana biodh tu a' faireachdainn gu math às dèidh teasach a bhith ort. 'S e distemper a th' aice air anns an leabhar, ach cha chuala mise sin a-riamh ach air cat no cù.

CM: Mar sin... mar sin dheth, a-rèiste, bhiodh, can, às dèidh flu no rud mar sin, bhiodh e glè mhath dìreach cnap feamainn fhaighinn agus a chur... an coire a chur troimhe. An e sin a tha thu ag ràdh?

NN: Uill, dh'fheumadh tu an toiseach, a bheil fhios agad, a bhith air a thiormachadh, agus bha e an uair sin a' dol dhan bhùrn agus ga ghoil, agus 's e an steam a bha a' tighinn dheth anns an robh feum.

Cho fada air ais ri àm Màrtainn Màrtainn, bha na Hiortaich a' sailleadh càisean, na càisean a bhiodh iad a' dèanamh, leis a' phràblach a bha seo. An rud bu ghiorra, bha iad ga ghearradh far na creagan, agus bha iad ga losgadh, 's bha iad a' cruinneachadh an luaith, luath. 'S ann leis an luath sin a bha iad a' sailleadh a' chàise. Bha iad ga chur air a' chàise 's ga fhàgail airson dhà no thrì làithean, 's an uair sin a' nighe a' chàise 's bhiodh an càise air a shailleadh mar bu mhiann leotha. Agus bha an stamh, bhiodh iad ga h-ithe, bhiodh iad ga h-ithe amh. Bhiodh i air a ròstadh agus air slìobadh air bonnach arain.

CM: Am bitheadh?

NN: Bhitheadh. Agus bha tuigse aca cho èifeachdach 's a bha an stamh airson tinneasan [?fàireig]. An-diugh, tha luchd-meidigeach a' meas aidheodain, agus tha sin ann an stamh, math airson an dearbh thinneas a tha sin.

CM: Ò, tha. Bha mi air a chluinntinn gun robh tòrr aidheodain anns an fheamainn.

NN: Tha. Uill, tha fios agad man a tha... man a bhios iad a' dèanamh feum de dh'aidheodain, gu h-àraid taobh thyroid, cha chreid mi. Agus bhiodh iad a' dèanamh fuar-lite airson fuinnichean, agus ma bha, can an-dràsta, tombaca na bodaich, bhiodh iad a' cagnadh pìos stamh, 's bhiodh iad a' dèanamh tombaca dhen an duileasg. Bha iad ga gearradh 's ga tiormachadh, agus bha iad ga cleachdadh mar tombaca. Chan eil fhios a'm an ann ann am pìob. Chan eil i ag ràdh.

CM: An dùil an robh e a' dèanamh cron no an e feum 's dòcha a bha e a' dèanamh?

NN: Chan urrainn mi chantainn riut. Ach 's mòr a bharrachd dhen fheum air a sin a bha iad a' dèanamh dhen a... dhen an duileasg. Toiseach an t-samhraidh a b' fheàrr dhi, agus cho fada air ais ri manaich Chaluim Chille, bha iad ga h-ithe air Eilean Ì. Bha iad a' dèanamh tonaig dhith. Amh 's ann as fheàrr i. Agus airson i a bhith buileach èifeachdach, bha thu ag òl deoch dhen an t-sàl fhèin às a dèidh.

CM: Ò, ghia. Tha sin duilich.

NN: Bruich i, ròst i, cuir i còmhla ri lusan, 's tha i na biadh math, agus ga blàthachadh an am bainne, nì i jelly.

CM: Ò, chunna mi sin a-nise.

NN: Am faca? Cò chunnaic tu a' dèanamh sin?

CM: Ò, chunnaic tè de chàirdean mo mhàthar a bha a' fuireach ann am Borgh.

NN: Sin agad e. Bha i air a meas math nuair a bhiodh duine air a bhuaireadh le [?glasadh com] agus bha e math airson [?fallas a thoirt bho] dhaoine. Air a tiormachadh agus prann gheibheadh tu i... dh'fheumadh tu trasgadh an toiseach, 's bheireadh iad an uair sin dhut i nam biodh cnuimhean annad. Cha chreid mi...

CM: Ò, ghia.

NN:...nach eil sin gu leòr. Agus bha plàstair dhith air a sgaoileadh air a' chracann èifeachdach airson ceann goirt no airson tinneas cracainn. 'S mathaid gur e carraigean air a bheil daoine anns na h-eileanan, gur ann oirre as eòlaiche a tha iad, agus shaoil mi gum biodh e uabhasach math cluinntinn a bheil lorg aig daoine feadh a' Ghàidhealtachd air man a bhiodh iad a' dèanamh pudding leatha. Tha fhathast, tha iad ga cleachdadh airson ice cream agus milseagan eile, agus 's e biadh mèath do dhuine sam bith a tha a' faighinn seachad air tinneas.

CM: Ach chan eil blas dheth, ge-tà.

NN: Uill, cha do dh'fheuch mise a-riamh e.

CM: Nach do dh'fheuch? Uill, dh'fheuch... dh'fheuch mise e 's chan eil blas dheth. Tha mi a' smaoineachadh gur e an seòrsa rud a th' ann, 's e a th' ann ach meadhan airson rudan eile, gu bheil e coltach ris an rud a gheibh thu anns na poitean beaga an-diugh agus diofar rudan air a chur annta agus blasan air a chur annta. Feumaidh mise ag ràdh, air mo shon fhèin, nuair a dh'fheuch mi e, cha d' fhuair mi blas [???] dheth. Dh'fheumadh tu rudeigin a ghabhail na chois.

NN: Uill, tha iad ag ràdh gu bheil e gu h-àraid math airson tinneas broillich, ma tha thu a' faighinn seachad air... air tinneas broillich, agus 's iongantach mana h-eil lorg mhath aige air feadh nan eilean. Bhiodh e math nan cluinneadh sinn man a bhiodh daoine ga dheasachadh, agus man a tha thu ag ràdh, am biodh iad a' cur rudan na mheasg. Tha fios...

CM: Recipes charraigein.

NN: Sin agad e.

CM: Ò, uill.

NN:'S am biodh iad... am biodh iad a' dèanamh milseagan sam bith leis. Slòcan a-nise, bhiodh iad ga bhruiche le uinnean 's leek airson soup a dhèanamh, agus ann an Gallaibh bha iad a' dèanamh jelly dheth, sloke jelly.

CM: Dè tha sin?

NN: Jelly a bhiodh iad a' toirt leotha nuair a bhiodh iad a' dol a-mach air an eathar. Bhiodh iad ga chur air... Chan eil mise a' smaoineachadh gu bheil an còmhradh a tha seo a' còrdadh riutsa idir. Tha mi a' coimhead an t-sealladh a tha agad.

CM: Uill, tha mi a' tuigse, a bheil fhios agad, cho fallain 's a tha e, 's cho math 's a tha e dhan an t-slàinte ach, fhios a'd, chan eil... cha chreid mi gu bheil am blas ro chàilear aig amannan, a bheil?

NN: Uill, chan eil mi ag ràdh nach biodh e caran saillte. Ach, uill, ma dh'fhalbhas sinn bho biadh a-rèiste. Bhiodh iad a' dèanamh ròpan agus lìn.

CM: Ò aidh, bhitheadh.

NN: Bha sin, bha na feuman sin a' tighinn às cuideachd, agus nuair a sheallas tu ris a h-uile seòrsa feum a bha e a' dèanamh, agus gun robh iad a' toirt bith-beò às a bhith ag obair air, agus ga chur a-steach gu na bailtean mòra 's daoine ann a shin ga chleachdadh airson rudan, tuigidh tu man a bha iad cho mòr an crochadh ri obair an fheamainn, agus chan eil e a-rèiste na iongnadh na dh'fhàs suas timcheall air de chreideamhan, de shaobh-chreideamh, mar gun canadh tu, agus de chleachdaidhean. Nise, tha fios... tha an leabhar a th' ann a sheo a' toirt iomradh air feadhainn dhe na cleachdaidhean. Mar eisimpleir, tha i ag innse ann an Eilean Leòdhais anns an t-seachdamh linn deug, air Oidhche Shamhna, gun robh measgachadh aca dhen an t-seann-chreideamh agus dhen a' chreideamh Chrìosdail, far am biodh daoine a' dol a-mach dhan a' mhuir agus a' bruidhinn ris an dia Seonaidh. An cuala tu a-riamh mu dheidhinn?

CM: Ò, chuala. Chuala mi mu dheidhinn... mu Sheonaidh, ceart gu leòr, ach bha dùil agamsa gur e leann a bhiodh iad a' toirt dha Seonaidh.

NN: Bha iad a' toirt copan leann dha, ach carson?

CM: Chan eil càil a dh'fhios agamsa.

NN: Airson gun tigeadh feamainn, tòrr feamainn agus feamainn math... feamainn mhath air tìr. 'S e sin an t-adhbhar a tha i ag ràdh, agus gum biodh tòrr... gum biodh rud aca a chuireadh iad air na talmhaichean an ath bhliadhna a-rithist. Ann an Obar Dheathain, bhiodh iad a' cruinneachadh a' chiad feamainn a thigeadh air tìr, toiseach na bliadhna, agus ga chur, beagan dheth, aig doras a h-uile togalach a bh' air tac. A bheil thu a' tuigsinn man a... man a bha e cho deatamach dhaibh gum faigheadh iad tòrr feamainn airson am beathachadh, airson na talmhainn, airson leigheasan, airson uidheaman a dhèanamh, agus dh'èirich na rudan ud suas timcheall air.

CM: Agus an rud as miosa mu dheidhinn, tòrr dhen a sin, tha sinn air an call.

NN: Tha. Tha mi a' smaoineachadh cuideachd gu bheil... gu bheil i a' ruith uabhasach math tro eachdraidh a' cheilp, bhon 's e sin eachdraidh a bha gu math goirt do phàirtean dhen a' Ghàidhealtachd, agus tha co-fhaireachdainn agus tuigse aig Tess Darwin nuair a tha i ag innse beagan dhen an eachdraidh sin.

CM: Uill, cha d' fhuair sinn ach suathadh beag dhen an eachdraidh sin, eachdraidh na feamad, beagan co-cheangailte rithe an-diugh. An t-seachdain sa tighinn, a bheil thu air d' inntinn a dhèanamh an-àirde cò air a tha thu a' dol a thoirt sùil?

NN: Uill, nach robh mi a' cantainn riut gun tugadh sinn sùil air na tha an leabhar ag ràdh mu dheidhinn lus na laoigh agus chan eil mi ag ràdh rud no dhà eile a bhios a' fàs ann a sheo fhèin.

CM: Glè mhath.

NN: Gu 'm faic sinn an cluinn sinn guth mu dheidhinn.

CM: Glè mhath. Nise, mas e agus gu bheil beachd no fiosrachadh agaibh co-cheangailte ris an fheamainn, leigibh fios thugainn ann an seo. Neoni aon, ochd còig a h-aon, seachd a neoni, còig mìle. Mo thaing do Nan aon uair eile.