Breabadaireachd anns na Hearadh agus ann an Leòdhas.

Ceann-latha August 1966

Coimeas eadar breabadaireachd anns na Hearadh agus Leòdhas. Bhiodh na boireannaich a' siubhal bho Fhionnasbhagh, Mànais agus Geocrab dhan Tairbeart airson clòimh a cheannach. Bha iad an uair sin ag obair air a' chlòimh airson a dèanamh deiseil airson na beairt. Bha e furasta bean fhaighinn nam biodh taigh, pìos fearainn, cuibhle-shnìomha agus inneal càrdaidh aig croitear. Bha clò-mòr math air a dhèanamh anns na Hearadh agus mar sin bha an t-eilean an ìre mhath beairteach. Bha dathan nàdarrach mar chrotal air an cleachdadh. Bha maistir air a chruinneachadh airson crìoch a chur air a' chlò nuair a bha an luadhadh deiseil. Aig an àm sin 's e plaideachan a-mhàin a bha air an dèanamh air beartan fiodha ann an Leòdhas. Nuair a bha muinntir na Hearadh a' luadhadh bha iad a' cleachdadh nan làmhan aca agus bhiodh òrain aca. Mar as trice bha ceathrar air gach taobh den bhòrd.