Na tachartasan a bha aig duine bochd 's a thriùir mhac nuair...

Fiosraichean
Ceann-latha March 1965

Geàrr-chunntas

Na tachartasan a bha aig duine bochd 's a thriùir mhac nuair a chuir a bhràthair beairteach air falbh iad.

Bha dithis bhràithrean ann, fear bochd 's fear beairteach. Bha am fear bochd ag obair dhan fhear bheairteach. Aon là bha e ag obair air a' chroit agus thuit e na chadal. Chuala e guth ag ràdh ris cladhach far an robh e, 's gum faigheadh e rudeigin a dhèanadh feum dha. Fhuair e fàinne òir. Nuair a chaidh e dhachaigh, fhuair e ciste làn airgid 's òir. Bha farmad aig a' bhràthair bheairteach ris, agus chuir e am bràthair bochd 's a thriùir mhac ann an seann sgoth agus dh'fhalbh an t-sruth agus a' ghaoth leotha. Chaill iad am fàinne òir agus rinn na mic oidhirp mu seach fhaighinn air ais. Choinnich iad ri fuamhaire, taibhse, dà mhèirleach dheug, an Cocaire Ruadh agus an diùc. Aig a' cheann thall, fhuair am mac as òige am fainne òir. Fhuair am mac as sine làmh nighean an diùc, an dèidh dha fhèin 's a bhràithrean trì sgeulachdan gun bhreug innse.