A' Choille Ghruamach

Tiotal a' Chlàir - A' Choille Ghruamach
Fiosraichean - Dòmhnall Mac na Ceàrdaich
Luchd-clàraidh - Dr Iain MacAonghuis
Item Person - Iain Mac Ailein (Bàrd Thighearna Cholla)

Geàrr-chunntas - Òran eilthireach le Iain Mac Ailein chun na daoine ann an Alba, a dh'innis dhaibh mun choille ghruamach ann an Alba Nuadh agus mar a chaidh a mhealladh leis na dròbhairean a bha ag innse nam breugan dhaibh mu dheidhinn a bheatha a bhiodh aca. Tha e aonaranach agus brònach mu dheidhinn a shuidheachadh; tha e a' gearain mu dheidhinn a' gheamhraidh chruaidh agus nach eil e comasach dha a bhith bruidhinn na Gàidhlig mar a bha e san t-seann dùthaich.

Tha am fiosraiche ag innse mar a bha Iain Mac Ailein cho mòr aig Gleanna Garadh agus gu robh brathair Iain Mac Ailein na bhàrd cuideachd. Tha e ag ràdh gur e baile gu math beannaichte a bh' anns an àite nuair a bha e òg is gur e Baistich a bh' annta uile.

Seòrsa - Òran, Fiosrachadh

Àireamh a' Chlàir Thùsail - SA1966.107

Siorrachd - Siorrachd Earra-Ghaidheal
  Paraiste - Tiriodh
  Eilean - Tiriodh
  Baile/Àite - Cùiltean Haoidhnis

Notaichean a' Chlàir - Recorded between 2-5 December 1966. 3 verses. Additional text available in other sources.