Somhairle MacGill-Eain: sinnsearachd agus foghlam.

Tiotal a' Chlàir - Somhairle MacGill-Eain: sinnsearachd agus foghlam.
Fiosraichean - Somhairle MacGill-Eain
Item Person - MacGill-Eain, Somhairle

Geàrr-chunntas - Somhairle MacGill-Eain: sinnsearachd agus foghlam.

Tha am bàrd Somhairle MacGill-Eain a' bruidhinn air na daoine aige fhèin. Sa chiad dol-a-mach tha e ga shloinneadh fhèin: Somhairle mac Chaluim 'ic Chaluim 'ic Iain 'ic Thormoid 'ic Iain 'ic Thormoid. Bha athair anabarrach math air seinn. 'S ann à Loch Aillse a thàinig sinn-seanair a sheanmhar, Màiri NicMhathain, a chaochail an 1923. Bhiodh i a' seinn seann òrain. Bha Peigi, piuthar athar, làn de sheann òrain cuideachd. Gu math tric, bhiodh i gan gabhail is i a-muigh ag iasgach air a' bhàta còmhla ri Somhairle. 'S e nàdar de bhàrd a bha na sheanair.

Bha pìobaireachd san teaghlach. 'S e a mhàthair Ciorstaidh Shomhairle Mhòir Iain 'ic Shomhairle Phìobaire 'ic Iain 'ic Eòghainn. Tha e a' bruidhinn air freumhaichean dhe theaghlach: Clann 'icMhathain; Clann 'icDhòmhnaill; Clann 'icNeacail; agus Clann 'icLeòid. Tha e cuideachd a' dèanamh iomradh air Stiùbhartaich an Eilein Sgitheanaich, air Sgoil Phort Rìgh agus Oilthigh Dhùn Èideann.

Seòrsa - Fiosrachadh

Àireamh a' Chlàir Thùsail - SA1982.150