Fiosrachadh mu Chlach Eanraig agus Mort Ghleanna Comhan.

Ceann-latha September 1958

Tha Clach Eanraig mu cheud slat bhon chuimhneachan air Mort Ghleanna Comhan. Oidhche a' mhuirt bha fear de na Caimbeulaich airson gum biodh fios aig cuideigin dè bha a' dol a thachairt. Thug e mac Mhic 'ic Iain chun na cloiche. Thuirt e ris a' chloich, nan robh fios aice dè bha a' dol a thachairt, nach biodh i an sin. B' e am balach sin an aon fhear a fhuair air teicheadh.

B' e Rìgh Shasainn cuideachd bu choireach airson a' mhuirt. Bha aig Mac 'ic Iain ri bòid a thoirt ann an Inbhir Aora. Cha ghabhadh iad e bhuaithe an toiseach, oir bha e air dheireadh. Thàinig an sin rèisimeid Chaimbeulach. Thug iad ceala-deug air aoigheachd aig Mac 'ic Iain ron mhort. Bha sneachd ann. Bhathar a' mort a h-uile neach fireann. Shàbhail saighdear leanabh le bhith ag ràdh gur e nighean a bh' ann.

Siorrachd - Siorrachd Earra-Ghaidheal

Paraiste - Lios Mòr is An Appain