Eachdraidh-beatha an fhiosraiche.

Fiosraichean
Ceann-latha 03 June 1974

Bha am fiosraiche a' fuireach an toiseach ann am Baile na Creige. Bha 30 teaghlach ann aig an àm sin. Chan eil ach ceithir ann a-nis [1974]. Ghluais na daoine nuair a ghabh iad sealbh air fearann a bh' aig Clann MhicIlleBhràth ann an 1900. Bha daoine bochd an uair sin agus bha iad a' fuireach ann am bothain bheaga. Bhiodh na boireannaich a' cutadh gus beòshlaint a chosnadh. Bha mòran dhen chloinn lag, agus cha robh mòran dhe na teaghlaichean làidir. Bha ise dà bhliadhna a dh'aois nuair a ghluais an teaghlach. Dh'fhuiling iadsan cruadal cuideachd. Chaidh ise a Bhàgh a' Chaisteil a chutadh. Bha trì mairt aig gach teaghlach. Cha bhiodh lofaichean no briosgaidean aig daoine, ach bha buntàta gu leòr aca. Bha daoine toilichte a dh'aindeoin bochdainne. Bhiodh iad a' dol air chèilidh, a' gabhail òrain, agus a' cluich chairtean. Bhiodh iad a' seinn aig a' chutadh. Mar bu trice 's e puirt aotrom a bhiodh aca.

MacMillan, Lizy

Paraiste - Barraigh