Trì Fichead Bliadhna 's a Trì

Ceann-latha June 1954

Geàrr-chunntas

Òran eilthireachd/òran cianalais. Òran a chaidh a dhèanamh le Dòmhnall Mac a' Ghobhainn (Dòmhnall mac Ailein) às a' Chnoc Àrd, Nis, Eilean Leòdhais, mu thimcheall air 1840. Bha e air a bhualadh le cianalas mòr a chionn 's gun robh a bhràthair, Aonghas mac Ailein, air a dhol air eilthireachd a dh'Ameireaga aig aois trì fichead bliadhna 's a trì, gus a bhith còmhla ri dhithis mhac, a bha air falbh greiseag roimhe. Cha robh sgrìobhadh no leughadh aca agus le sin cha robh e comasach dhaibh naidheachdan fhaighinn bho chèile.

Notaichean a' Chlàir

The composer of this song was working out in the barn one day, around the year 1840. His wife was concerned that he wasn't coming in for his dinner and went out to see what was keeping him. She found him sitting with tears streaming from his eyes, after having composed the song to his brother.

Mac a' Ghobhainn, Dòmhnall [Dòmhnall Mac Ailein]

Siorrachd - Meadhan Lodainn