Fiosraichean
Ceann-latha 28 April 1997

Geàrr-chunntas

Eachdraidh air Alasdair MacCoinnich, a chaidh do phàirtean de Chanada anns nach robh duine geal a-riamh.

MacKenzie, Alasdair

Tar-sgrìobhadh

Coinneach MacÌomhair (CM): Bho chionn greis air ais bha sinn a' bruidhinn air a' bhlàr Wounded Knee, far an deach sgrios a dhèanamh air treubh Innseanach na Lakotas ann an Ameireagaidh. Bha sinn a' bruidhinn air mar a chaidh daoine à seo, a chaidh a sgiùrsadh bhon talamh fhèin, a-null thairis, agus mar a sgiùrs iadsan na daoine sin bho talamh an sinnsirean. Criosaidh Lawson a bha a' còmhradh rium mu dheidhinn sin, agus thuig sinn gu math luath gun robh cuspair againn a dh'fhaodamaid leudachadh air gu mòr. Mar a choinnich na Gàidheil agus na h-Innseanaich ri chèile ann an diofar dhòighean, ann an diofar àitichean. Tha sinne a' dol a thoirt sùil ghoirid air na ceangail a tha seo an t-seachdain sa, gach latha, agus mar a chuala sibh, sinne a' dol a-null a dhùthaich nan Innseanach airson prògraman na seachdain sa tighinn. Chriosaidh, ciamar a tha thu?

Criosaidh Lawson (CL): Tha gu math, tapadh leat.

CM: Cuspair gu math inntinneach a bha seo, nach e?

CL: Uill, 's e, agus 's e cuspair a th' ann a tha... anns an robh ùidh agamsa bho chionn iomadach bliadhna, agus thug thu an leabhar a bha siud, Bury My Heart at Wounded Knee, cha mhòr gun robh cuimhn' agam gun robh e agam - tha cho fada 's bho cheannaich mi e - 's gu dearbha, chòrd e rium a bhith ga leughadh a-rithist. An t-seachdain sa, tha mi a' smaoineachadh gun tòisich mi le Alasdair MacCoinnich à Steòrnabhagh. Tha fhios aig a h-uile duine mu dheidhinn-san.

CM: Abhainn MhicCoinnich.

CL: Agus... Abhainn MhicCoinnich, 's fhuair sinn beagan mu dheidhinn ann an eachdraidh anns an sgoil, rud a bha iongantach, airson cha robh sinne a' faighinn mòran eile mu dheidhinn eachdraidh an àite againn fhìn. Ach tha mi a' smaoineachadh gun cuala a h-uile duine mu dheidhinn-san, agus tha seo gar toirt air ais gu deireadh an ochdamh linn deug, agus bha esan ag obair a-muigh am measg far an robh tòrr dhe na h-Innseanaich a' fuireach, anns an dùthaich ris an can sinn Athabasca. Tha sin an-diugh a' toirt a-steach Manitoba sìos pìos Dakota far an robh na h-Innseanaich aig Wounded Knee ann an sin. Agus bha e a-muigh ann an sin còmhla ri fear Peter Pond a chanadh iad ris, agus aig an àm sa bha tòrr dhaoine a' lorg slighe a-mach taobh a' Phacific, ach cha robh duine dhe na daoine geala an dèidh 's a dhol a-mach an taobh sin, agus 's e seòrsa de, chanadh tu, plòidh a bh' ann, a' faicinn an robh dòigh ann air faighinn a-mach chun a' Phacific, airson bha e a' ciallachadh an t-uabhas aig an àm sin, air a bha iad ag obair air... Hudson Bay Company ag obair air... air fur trade, gum faigheadh iad dòigh air reic na b' urrainn dhaibh ri àitichean a bha iadsan a' smaoineachadh air China 's Ruisia, agus bha fhios aca gum faigheadh iad tarsainn a' mhuir, tarsainn a' Phacific gu na h-àiteachan sin, ach cha robh duine a' lorg an àite.

Ach air a bha e a' bruidhinn ri Peter Pond, Alasdair MacCoinnich, bha Peter Pond a' bruidhinn air dà dhòigh air am faigheadh tu chun a' Phacific, ged nach robh fhios aige ciamar. Cha robh... cha robh fhios aige fhèin idir. Ach a' chiad bliadhna a bha Alasdair MacCoinnich a-muigh ann an Athabasca, dh'fhalbh e, agus thug e leis, am measg nan daoine a bha còmhla ris, na Voyageurs a bhiodh a' falbh air na h-aibhnichean le na canoes, thug e leis Innseanach air an robh English Chief. Agus tha mi a' creidse gu bheil gu leòr dhen luchd-èisteachd air cluinntinn mu dheidhinn Samuel Hearne a bha a' dèanamh an aon seòrsa obair a-muigh ann an sin 's a bha Alasdair MacCoinnich, bha Innseanach còmhla ris-san, Matonabbee, agus bha dàimh mhòr eadar an dithis aca. Ach a rèir eachdraidh, cha robh Alasdair MacCoinnich, an dàimh a bha seo eadar e fhèin agus English Chief idir, agus bha e gu math seòlta air a thigeadh e gu faighinn timcheall air English Chief, agus aig aon àm, bha beagan de dh'aimhreit eatarra aig aon àm, agus bha Alasdair MacCoinnich a' feuchainn dèanamh a-mach ciamar a gheibheadh e air English Chief a chur air a dhòigh a-rithist, agus 's e an rud a rinn e, thug e a-steach e 's thug e drama no dhà dha, agus thug e dha an uair sin botal beag a bheireadh e air ais leis dhan leabaidh. Nis, 's e rud gu math mì-chàilear a bh' ann an sin, ga thoirt dha na h-Innseanaich, airson nuair a bheireadh iad cus dhaibh, cha robh e ag obrachadh cho math. Ach co-dhiù, dh'fhalbh Alasdair MacCoinnich, agus 's ann tuath a ghabh e, suas an abhainn air a bheil fhios againn an-diugh mar Abhainn MhicCoinnich, agus dh'fhalbh e le English Chief agus duine no dhithis eile dhe na h-Innseanaich, feadhainn air an robh na Chipewyans, agus chaidh iad suas air an slighe ann a shin gu an do ruig iad mu dheireadh am Beaufort Sea, agus, uill, fhuair e a-mach an uair sin gun robh e air a dhol an taobh ceàrr. Bha e air a dhol cho fada suas tuath. Cha b' ann an iar a bha iad ri dol idir.

Ach tha sgeulachd bheag inntinneach mu dheidhinn Innseanach eile ris an do thachair iad, airson bha iad gu mòr an urra ri na h-Innseanaich sealltainn dhaibh na dòighean a gheibheadh iad a-steach dha na h-aibhnichean, no innse dhaibh dè an taobh a dheigheadh iad aon uair 's gun ruigeadh iad aon àite. Tha Innseanaich shuas ann an sin ris an canar na Dogrib, na h-Innseanaich, treubh na... an Dogrib, agus ghlac iad aon dhe na Dogribs a bha seo agus bha iad a' feuchainn ri faighinn às ciamar a gheibheadh iad gu beul na h-aibhne air a bha iad a' tòiseachadh a-mach air an t-slighe. Agus, ò, cha robh e garbh dèidheil innse dhaibh, airson bha e ag ràdh gun robh beathaichean uabhasach a' fuireach aig beul na... an abhainn bha seo. Ach bha e ag iarraidh ruith air falbh bhuapa, ach dè rinn Alasdair MacCoinnich ach thug e dhan leabaidh e còmhla ris, agus chaidil e air a chòta gus nach fhaigheadh an t-Innseanach air falbh. Seo an seòrsa dòigh a bh' aca. Bha iad dìreach a' falbh le na h-Innseanaich 's a' toirt orra innse dhaibh na rudan a bha iad ag iarraidh fhaighinn a-mach. Agus bha e ag ràdh nach robh an còta aige garbh glan, ged a thug e dhan an leabaidh e.

CM: Tha e ag innse dhuinn tòrr, ge-tà, mu dheidhinn an dòigh anns an robh iad a' faicinn nan Innseanach. Cha robh iad gam faicinn mar daoine co-ionnan riutha fhèin idir, an robh?

CM: Sin a dh'fheumas sinn a chuimhneachadh.

CL: 'S e... 's e corra dhuine aca a bha. Bha fear eile, Ray à Arcaibh, a chaidh a-mach ann an sin, agus a rinn tòrr obair a thaobh an tìr, faighinn a-mach mu dheidhinn an tìr a-muigh far an robh Alasdair MacCoinnich, bha esan garbh math. Bha e a' faighinn air adhart garbh math còmhla ri na h-Innseanaich. Ach cha b' ann mar seo a bha a' chuid mhòr aca, airson cha robh iad a' coimhead air na h-Innseanaich, man a tha thu ag ràdh, dìreach man iad fhèin idir.

CM: Airson nam biodh tusa nad Innseanach ann an sin an-dràsta, agus gun tigeadh an duine a bha seo, Alasdair MacCoinnich, à dùthaich eile, ag iarraidh a thighinn a-steach airson adhbharan fhèin, nach robh gu bhith gu feum sam bith dhutsa no dha do dhaoine, carson a dheigheadh tu a dh'innse dha? Carson a bhiodh tu ag iarraidh innse dha?

CL: 'S e sin e, agus bha an cultar a bh' aig na daoine, na h-Innseanaich sin, cho eadar-dhealaichte, agus bha iad a' dèiligeadh gu math mòr ann an spioradan, agus bha na sgeulachdan a bh' aca bho, ò, a' dol air ais linntean mòra, cho beò nan inntinn, agus bhiodh iad a' bruidhinn air na spioradan a bha seo, 's tha, can an-dràsta, bhiodh iad ag ràdh... bha an t-àite garbh fuar cuideachd, 's bhiodh iad ag ràdh nam biodh tu ri bruidhinn as t-fhoghar gum biodh do ghuth a' reothadh, agus 's dòcha as t-earrach, bha thu... air a bha an guth agad a' leaghadh a-rithist leis an teas, bha thu a' cluinntinn na guthan a bha seo anns na coilltean, agus bha na daoine geala a bha seo ri tighinn agus a' toirt orra dèanamh rudan nach robh na chleachdadh dhaibh idir, agus ag atharrachadh an dòigh-beatha aca. Dh'fhalbh iad leis an truaghan ud, an Dogrib a bha seo, thug iad leis e, 's cha robh iad a' dol a leigeil leis tilleadh dhachaigh.

Nise bha na Chipewyans cuideachd, air a chaidh iad 's man a b' fhaide tuath a bha iad a' dol, bha iad a' gabhail feagal, feagal am beatha, 's bha iad ag iarraidh tilleadh, ach thug e orra leantainn air dòigh air choreigin. Bha e a' toirt orra leantainn. Tha mi a' creidse a' toirt dhaibh beagan deoch. Agus man a rinn e leis an fhear eile, ga thoirt dhan leabaidh. Cha b' e an aon turas a thug e fear dhan an leabaidh còmhla ris. Air a dh'fhalbh e a-rithist an ceann timcheall air ceithir no còig a bhliadhnachan a-mach an iar, air a... a-mach à Peace River, a-rithist airson faighinn an t-slighe a-mach chun a' Phacific, thachair e ri diofaraichte threubh a-muigh ann an sin. Agus bha fear eile ann an sin a thug e dhan leabaidh còmhla ris, agus bha e ag ràdh gun robh am falt aige làn ola èisg, agus fàileadh uabhasach dheth, 's bha a chorp an dèidh 's... bha e an dèidh 's dath dearg a chur air a chorp, 's bha e ag ràdh gun robh uiread de dh'fhàileadh far an Innseanach agus nach mòr gum faigheadh e air cadal, ach bha e cho sgìth an dèidh 's a bhith a' siubhal agus thuit e na chadal mu dheireadh. Ach sin an dòigh a bh' aca.

CM: 'S e. Agus bha Alasdair MacCoinnich ga fhaicinn, bha e dìreach a' cleachdadh slat-tomhais nan daoine a bh' ann a dh'fhàg esan agus feuchainn ris an t-slat-tomhais sin a chur air na h-Innseanaich eadar an robh iad ga iarraidh no nach robh. 'S dòcha sin a' toirt dhuinn dealbh beagan diofraichte ris an dealbh a tha sinn cleachdte air mu dheidhinn Alasdair MacCoinnich, ach dealbh a dh'fheumas duine a thuigse a rèir eachdraidh na h-ama.

CL: Ò uill, 's e sin e, agus tha... tha cùisean gu math eadar-dhealaichte. Bha na daoine sin a' dol a-mach a dhùthaich... tha thu fhèin air a bhith a-muigh an Canada. Tha fhios agad cho mòr 's a tha an t-àite. Cha ghabh e a thuigse gu 'm faic thu e.

CM: Agus an rud a dh'fheumas sinn a chuimhneachadh fhathast, tha bailtean ann an Canada, ach chan eil fhios agamsa dè an earrann dheth, ach mu thrì chairteal de Chanada agus chan eil duine beò ann fhathast.

CL: Sin e. Chan eil duine beò. Nise, bha na daoine a bha seo, na h-Innseanaich, a' falbh man a thogradh iad fhèin. An rud a bha iad a' dèanamh, bha iad a' leantainn am biadh. Far an deigheadh na beathaichean, dheigheadh iad ann, can na buffalos no na moose no dè bha iad a' leantainn, agus dh'fhaodadh iad a dhol an taobh a thogradh iad. Nise, air a thàinig na daoine geala, chaidh stad a chur air a sin gu ìre, airson bha na daoine geala ag iarraidh an dòigh fhèin 's a' glasadh an àite.

CM: Uill, Alasdair MacCoinnich ann an sin. Na h-Innseanaich, man a choinnich esan riutha. Tha sinn a' dol a chluinntinn an tuilleadh sgeulachdan mu dheidhinn na h-Innseanaich a h-uile latha an t-seachdain sa, ach cuideachd, a Chriosaidh, tha thu air a bhith a' taghadh dhà no thrì phìosan ciùil a thug thu a-nall à Canada leat co-cheangailte ris na h-Innseanaich, agus a' dol a chluich... tha sinn a' dol a chluinntinn criomag dhiubh gach latha cuideachd. Dè a' chiad phìos a th' agad an sin?

CL: Uill, 's e a' chiad phìos a th' agam bho fear a th' air tapes a chur ri chèile, Dan Gibson, agus caomh leam na tapes aige. Tha am fear sa, Impressions of a Native Land Rain Dance an t-ainm a th' air, agus a' chiad pìos, 's dòcha gu bheil e rudeigin neònach a thaghadh às dèidh a bhith a' bruidhinn air Alasdair MacCoinnich agus man a thachair e ri na h-Innseanaich. 'S e fàilte an t-ainm a th' air. Pìos goirid, ach pìos snog.

CM: Tapadh leatsa. Bruidhnidh sinn a-rithist a-màireach.