Dòmhnall Moireasdan ann am Pabaigh.

Date July 1953

How Donald Morrison went to Pabbay.

A Morrison in Kilpheder fell out with the factor over improvements to the township. He was put off his land and offered a croft in Lochboisdale. He refused, and went to Pabbay instead. He had the island to himself.

Moireasdan, Dòmhnall

Village/Place - Kilpheder

Calum MacIllEathain (CM): ...mu dheidhinn ur seanair a bhith a' dol a Phabaigh?

Dòmhnall Caimbeul (DC): Bha.

CM: Ciamar a bha i sin?

DC: Ò gu dè bha ach Dòmhnall Moireasdan a bh' ann an Cille Pheadair, agus bha e na dhuine cliobhar agus bha e airson am baile a chur air dòigh, a bheil fhios agad, agus dè thachair ach chaidh am maor a-mach air, 's am bàillidh, a bheil fhios agad. Dh'innis am maor dhan bhàillidh gun robh e a' dèanamh aimhreit sa bhaile, a bheil thu a' tuigsinn, a chionn gun robh e airson, bheil fhios agad, bha e airson ceartas fhaicinn aig a' bhaile - ùtraid dha na beothaichean 's rathad mòr 's rudan mar sin. Cha robh am maor air a shon sin idir, ach fàgte an rud mar a tha e. Chuala tu fhèin mu dheidhinn nan seann tìmeannan.

Sin mar a bha ach bha Eilean Phabaigh bha e clìor co-dhiù 's cha robh ach feumaidh tu dhol ann an siud - clìoraidh tu air falbh às a seo ach bheir mi dhut croit an Loch Baghasdail.

"Ah cha ghabh mise do chroit robach an Loch Baghasdail ann. B' fheàrr leam a dhol a Bharraigh fhèin na dhol a-mach an sin a ghabhail rud grod nach dèan feum fo [???] dhe mo theaghlach. Thèid mi a-null a dh'àite far an tog mi mo theaghlach ceart measail onarach, agus bidh sinn gu math dheth ann."

Agus sin mar a bha. Chaidh e a-null 's bha an t-eilean aige. Bha an t-eilean aige dha fhèin ach bha e a' cumail... chumadh e deich mairt 's dà cheud caora 's dà each... chumadh e trì cheud caora 's dà each 's deich mairt, agus bha e ann a shin gus an do dh'eug e.