Date July 1953

Cattle that escaped after their owner decided to slaughter one of them.

There was a man in Pabbay who had six cattle and he spoke of slaughtering one. That night they all broke their tethers and went into the sea. It was thought they were sea cattle.

Island - Pabbay

Transcription

Dòmhnall Caimbeul (DC): Am fear a... còig no sia a bheothaichean aige ann am bàthaich... anns a' bhàthaich, agus bha e a' bruidhinn air a... tè dhiubh a mharbhadh sa gheamhradh. Agus co-dhiù, seo mar a bha. Bha an rud dèante. Bha iad a' dol ga marbhadh co-dhiù. Bha i air fàs sean. Agus co-dhiù, an oidhche sin, bhrist na sia, bhrist iad na ceanglaichean 's ghabh iad a-mach air a' mhuir, 's chan fhacas riamh tuilleadh iad.

Calum MacIllEathain (CM): Crodh-mara, an e?

DC: 'S e, crodh-mara. Sin naidheachd a bh' aig na seann daoine co-dhiù.

CM: An ann am Pabaigh a bha iad?

DC: 'S ann. Eilean Phabaigh. Saoileam fhìn am faodadh siud a bhith ann. Aig Dia tha fios. Ach, cha robh ann ach...